Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Euro jen tak nebude, Česko nesplnilo všechny podmínky

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brusel - Česká republika a další členské země EU, které se zavázaly vstoupit do eurozóny, stále neplní všechny požadavky nutné k přijetí společné měny, uvedla dnes v takzvané konvergenční zprávě Evropská komise.

Jednotnou evropskou měnu již zavedlo 19 z 28 členských zemí EU. Mimo eurozónu stojí kromě zemí zahrnutých v konvergenční zprávě také Británie a Dánsko. Tyto dvě země si na začátku vyjednaly výjimku, takže se k eurozóně připojit nemusí. Česko zatím nestanovilo žádný termín pro přijetí eura, Švédové dokonce členství v eurozóně odmítli v referendu v roce 2003.

Dnešní zpráva zahrnuje ČR, Bulharsko, Chorvatsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko a Švédsko.

Česká republika plní tři z pěti kritérií. Ta se týkají cenové stability, veřejných financí a dlouhodobých úrokových sazeb. Legislativa však není zcela v souladu s požadavky pro přijetí eura a země nesplňuje ani kriterium týkající se měnového kurzu.

Podmínky pro cenovou stabilitu plní všechny země zahrnuté ve zprávě s výjimkou Švédska. V plnění podmínek pro veřejné finance je pak jediným hříšníkem Chorvatsko, které stále čelí řízení kvůli nadměrnému rozpočtovému deficitu.

Pravidla pro dlouhodobé úrokové sazby plní všechny sledované země. Žádná z nich naopak nesplňuje kritérium pro měnový kurz, protože ani jedna není součástí mechanismu směnných kurzů ERM-2.

Témata:  EUR (euro) Česká republika eurozóna

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy