reklama

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel po očištění o sezónní vlivy zvýšily v červenci reálně o 0,7 %, přičemž za potraviny vzrostly o 1,1 %, za nepotravinářské zboží o 0,9 % a za pohonné hmoty o 0,5 %, informuje czso.cz.

Meziročně se maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 4,4 %, v tom za nepotravinářské zboží vzrostly o 7,0 %, za pohonné hmoty o 3,9 % a za potraviny o 3,0 %. V červenci 2018 bylo o jeden pracovní den více než v červenci 2017.

Bez očištění se maloobchodní tržby meziročně zvýšily o 5,6 %. Tržby za nepotravinářské zboží vzrostly o 8,8 %, za pohonné hmoty o 5,3 % a za potraviny o 2,2 %.

Nejvyšší tempo růstu zaznamenal prodej zboží internetových obchodů a zásilkových služeb (o 25,0 %). V nepotravinářském sortimentu rostl prodej ve specializovaných prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením (o 10,8 %), s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 9,1 %), s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím (o 8,4 %), s oděvy a obuví (o 5,9 %) a s výrobky pro domácnost (o 5,7 %). Tržby v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin vzrostly o 2,4 %, naopak ve specializovaných prodejnách potravin klesly o 1,0 %.

Cenový deflátor ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 101,2 % a byl ovlivněn zejména vyššími cenami pohonných hmot, farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží, potravin a výrobků pro domácnost. "Naopak ceny klesly v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením, s oděvy a s obuví a s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci," uvedli statistici.