Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarsko na zcestí? Ekonomika letí vzhůru, budoucnost je ale ohrožena

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ratingová agentura Moody's Investors Service potvrdila hodnocení úvěrové spolehlivosti Maďarska na stupni Baa3 se stabilním výhledem. Předpověděla rovněž, že maďarská ekonomika letos vzroste o 4,3 procenta a v příštím roce o 3,4 procenta.

Agentura nicméně upozornila, že hospodářský růst v Maďarsku omezuje nedostatek pracovní síly. Na dlouhodobé vyhlídky maďarské ekonomiky bude mít podle ní negativní vliv rovněž nižší příliv peněz z fondů Evropské unie.

Meziroční tempo hospodářského růstu v Maďarsku ve třetím čtvrtletí činilo 4,8 procenta. To představuje pouze nepatrné zpomalení ze 4,9 procenta ve druhém kvartálu.

Maďarská ekonomika podle místního statistického úřadu ve třetím čtvrtletí těžila z příznivého vývoje ve službách, stavebnictví a zemědělství. Ministr financí Mihály Varga tento měsíc předpověděl, že v celém letošním roce by se maďarský hrubý domácí produkt mohl zvýšit o 4,3 až 4,5 procenta.

Témata:  Maďarsko ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy