Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České banky prošly testem ČNB

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Zátěžové testy bank provedené Českou národní bankou (ČNB) potvrdily schopnost bank vypořádat se i s velmi silnou recesí a propadem ekonomiky do deflace. ČNB od října zpřísní pravidla pro poskytování hypoték.

Odolnost finančního sektoru v ČR vůči možným nepříznivým šokům je ještě silnější než před rokem, ukázala Zpráva o finanční stabilitě 2015/2016.

Odolnost bankovního sektoru byla hodnocena prostřednictvím testů za použití alternativních scénářů ekonomického vývoje. Základní scénář vychází z květnové prognózy ČNB a představuje vývoj, který ČNB považuje za nejpravděpodobnější. Nepříznivý scénář, jehož pravděpodobnost je naopak velmi nízká, předpokládá silnou recesi a propad ekonomiky do deflace.

Současná rozpočtová situace nepředstavuje hrozbu pro stabilitu bankovního sektoru, který drží značnou část českého státního dluhu. ČNB proto nebude kvůli tomu u úvěrových institucí v následujících třech letech uplatňovat dodatečné kapitálové požadavky. "Domácí bankovní sektor zůstává vysoce stabilní díky dobré kapitálové vybavenosti, silné základně klientských vkladů a dostatečnému objemu vysoce kvalitních a likvidních aktiv," uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer.

Banky už nebudou moci poskytovat hypotéky na 100 procent hodnoty zajištěné nemovitosti

Maximální limit pro výši hypotéky bude od října 95 procent hodnoty zajištěné nemovitosti a od dubna 2017 pak 90 procent. "Kombinace mimořádně nízkých úrokových sazeb a snadné dostupnosti úvěrů na bydlení vytváří podmínky pro růst cen rezidenčních nemovitostí nad úrovně odpovídající vývoji fundamentálních faktorů," uvedla ČNB.

Centrální banka sice vývoj na trhu nemovitostí a úvěrů na bydlení nehodnotí jako akutní přehřívání trhu, úvěrové standardy ovšem považuje za značně uvolněné a u některých institucí vidí vyšší rizika.

Banky loni poskytly lidem rekordních téměř 102.000 hypoték za celkem 184,3 miliardy korun. V dubnu se průměrná úroková sazba hypoték dále propadla na dosavadní rekordní minimum 1,94 procenta.

Témata:  ČNB hypotéky ekonomika

Aktuálně se děje

16. května 2024 21:40

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.