Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Káva i cukr zdražuje, situace v Brazílii je nepříznivá

Káva
Káva
Foto: Pixmac

Rio de Janeiro - V posledních měsících výrazně posilovaly měkké komodity, což kromě kávy a cukru zahrnuje také kakao, bavlnu a obilí. Z obilnin posílily zejména sójové boby, a to o třetinu, cukr vede s 29% nárůstem mezi měkkými komoditami.

Důvodem tohoto výrazného posílení cukru a v poslední době i kávy je především nepříznivé počasí v Brazílii. Roli hraje také obnovená síla brazilského realu, který od ledna posílil proti dolaru o 20 %.Obě tyto skutečnosti ovlivnily prudké posílení obou zásadních brazilských potravinových komodit.

Cukr stabilně roste už od dubna, kdy obavy z produkce v Indii a Thajsku (vyvolané suchem) podpořily posun, který ještě více posílil kvůli vlhkému počasí v Brazílii. Tato situace vedla ke zpomalení procesu drcení, což způsobilo zdržení v brazilských přístavech. K zácpám docházelo proto, že lodě čekaly na dodávky cukru ve chvíli, kdy byly nasmlouvány velké zásilky na zámořské trhy, mezi nimiž vede Čína.

Hedgeové fondy na vývoj pozitivně zareagovaly a dosáhly rekordní dlouhé pozice kolem 223 000 futures a opčních lotů s hodnotou blížící se 5 mld. USD. Ačkoli fundamentální ukazatele, jako je rostoucí světový deficit cukru, situaci zatím napomáhají, je momentálně v pořádku držet prodlouženou dlouhou pozici. Poté, co cena vyskočila na své maximum od roku 2013, je trh vystavený možnému nebezpečí likvidace dlouhých pozic.

Obchodníci s kávou Arabica jsou frustrovaní neschopností komodity dostat se z poměrně úzkého rozmezí, v kterém se drží posledních 16 měsíců. Několik nepovedených pokusů oběma směry zapříčinilo nárůst spekulativních sázek, které byly náhle ukončeny prudkým obratem.

V posledním týdnu jsme zaznamenali další pokus o růst. Dnes ráno káva dosáhla úrovně 1,45 dolarů/libra. Původně byl tento pohyb způsoben přesahem nákupů díky obecnému nárůstu poptávky po zemědělských komoditách v posledních měsících.

Tento týden byl hlavní nárůst způsoben předpovědí mrazů v Brazílii, která je největším světovým pěstitelem kávy Arabica. Tato skutečnost by v následujících dnech mohla poškodit úrodu. Trh napjatě sleduje počasí, aby zjistil, zda půjde opět jen o neúspěšný pokus prorazit rozmezí.

Fundamentální ukazatele se mohou objevit na straně podpory, ale hedgeové fondy udělaly pro nejnovější posílení své. Býčí sázky na cukr jsou na rekordní úrovni a právě minulý týden dosáhly hedgeové fondy čisté krátké pozice po dvou týdnech prudkého prodeje, kdy došlo ke snižování dlouhých pozic a rozšiřování krátkých. V posledním nárůstu hrálo výraznou roli právě krytí krátkých pozic.

Pokud v následujících týdnech nedojde k poškození úrody, mohla by káva stejně rychle klesnout, jako vyskočila vzhůru, a fondy by opět mohly zůstat na suchu. Tím lze vysvětlit rekordně dlouhou pozici cukru, protože oživení, které vidíme od dubna, neposkytuje fondům žádné důvody k obavám vzhledem k tomu, jak mělké korekce se zatím objevily.

Témata:  káva zdražování cukr - inzulín

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy