Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Británii se v případě odchodu z EU pravděpodobně zvýší daně

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Pokud Británie vystoupí z Evropské unie, bude muset vláda v Londýně zvýšit daně. Řekl to dnes britský ministr financí George Osborne.

"(V případě brexitu) vznikne velká díra ve veřejných financích," řekl Osborne. "Budeme muset zvýšit daně a omezit výdaje," dodal. Skupina zákonodárců z jeho vlastní Konzervativní strany ale oznámila, že by takový krok v parlamentu zablokovala.

"Není možné, abychom to nechali projít," píše se podle agentury Reuters v prohlášení, které podepsalo 59 zákonodárců Konzervativní strany. Proti zvyšování daní a snižování výdajů by se podle předsedy Jeremyho Corbyna postavila rovněž opoziční Labouristická strana.

Osborne uvedl, že by se snažil zavést nová rozpočtová opatření během dvou měsíců poté, co by voliči schválili vystoupení z EU. Opatření by mohla zahrnovat například zvýšení daně z příjmu o dva procentní body na 22 procent a nárůst daňových sazeb u alkoholu a benzinu. Výdaje na zdravotnictví, vzdělávací systém a obranu by naopak mohly být o dvě procenta sníženy.

Témata:  Velká Británie Brexit daně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy