Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko obdrží 7,5 miliardy eur, rozhodli ministři financí eurozóny

Řecko
Řecko
Foto: Pixabay

Lucemburk - Ministři financí eurozóny dnes připravili cestu k uvolnění 7,5 miliardy eur pro zadlužené Řecko. Definitivní souhlas by měl padnout v pátek ráno, Atény by tak měly mít peníze k dispozici příští týden.

"Jsem šťastný, že jsme mohli rozhodnout o poskytnutí 7,5 miliardy eur pro Řecko. Myslím, že to vdechne kyslík do řecké ekonomiky," prohlásil v Lucembursku eurokomisař pro hospodářské a finanční otázky, daně a cla Pierre Moscovici.

Atény potřebovaly nové úvěry velmi brzy, už v červenci musí země splatit část dluhů vůči Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) a Evropské centrální bance.

"Lidé v Řecku si v minulých pěti, šesti letech hodně vytrpěli. A je zjevné, že mnoho práce stále zbývá," varoval ale řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos.

Pro jeho vládu je prý důležité paralelní jednání jak o tom, jak země plní svůj reformní program, tak také debata o dluhových úlevách. Na změny řeckého dluhu přitom tlačí MMF, který původní požadavky evropských institucí na dlouhodobý primární přebytek Atén ve výši 3,5 procenta hrubého domácího produktu nepokládal za realistické.

Ministři dnes také souhlasili s doplněným memorandem o porozumění, které je dohodou o podobě řeckých reforem a také dodatečných opatřeních, domluvených právě pro případ horšího výkonu ekonomiky země. "Nový dokument nahrazuje původní text z loňského srpna, tedy z doby, kdy třetí záchranný program vznikal," uvedl nizozemský ministr financí a šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Celý několikaletý program má hodnotu 86 miliard eur (přes 2,3 bilionu Kč).

Témata:  Řecko eurozóna

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy