reklama

Zástupci Česka a Číny podepsali memorandum, podle kterého v Praze otevře pobočku už druhá velká čínská banka. Tou první, která tak učinila, byla  Bank of China. Zároveň byla zahájena činnost české sekce na online nákupním portálu e-Mall, který banka provozuje.

Portál e-Mall patřil v roce 2015 mezi e-shopy s největším obratem v Číně. Česko je po Španělsku a Francii třetí evropskou zemí, jejíž firmy na něm budou prodávat své výrobky. Čínští zákazníci, kteří si online nákupy velmi oblíbili, budou moci objednávat tradiční české potraviny, nápoje nebo sklo. Sobotka dodal, že česká vláda usiluje o to, aby české firmy mohly vstoupit také do největšího čínský e-shop Alibaba.

Podle Sobotky tak česká metropole naplňuje svou snahu stát se finančním centrem čínských institucí pro region střední a východní Evropy. „Tato pobočka by měla znamenat nejen obsluhu České republiky, ale i některých dalších zemí, kde doposud ICBC své zastoupení nemá," uvedl po podpisu dokumentu.

Premiér také vysvětlil, že ICBC již získala potřebné povolení pro vstup do Česka od čínského regulátora a nyní jedná o potřebných povoleních s Českou národní bankou (ČNB). „Naše ambice je, aby k těmto dvěma pobočkám přibyly v budoucnu další," dodal premiér. Jednání o navázání budoucí spolupráce se vedou například s bankovními domy China Development Bank a China Construction Bank.