Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zbraně z Česka jdou na dračku, minulý rok byl rekordní

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Army.cz

Praha - Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek dnes informoval o stavu českého exportu zbraní. Ten byl podle jeho slov v minulém roce rekordní.

Export zbraní, obranného materiálu a služeb byl loni rekordní, překročil 15 miliard korun. Výrazně se zvýšil především vývoz do USA, uvedl Hynek. O rok dříve byl z Česka vyvezen vojenský materiál v hodnotě 11,8 miliardy Kč.

Změnila se především teritoriální struktura českého exportu. Značně narostl vývoz do Spojených států a také do EU. „Nárůst exportu do USA byl takový, že by se mohly stát naším největším obchodním partnerem," upozornil Hynek. Předloni byla největším obchodním partnerem Česka Saúdská Arábie.

V roce 2014 tvořily 31 procent vývozu vojenského materiálu dopravní prostředky, letecká technika 23 procent, munice a energetické látky 13 procent, elektronika 12 procent a ruční zbraně sedm procent.

Do EU v roce 2014 mířilo 30 procent českého exportu zbraní, 27 procent na Střední Východ. Dalších 14 procent šlo do Asie, stejný podíl do Ameriky, deset procent do Afriky a pět procent do evropských zemí mimo EU.

České zbrojařské firmy vyváží 90 procent jejich produkce. V jiných zemích Evropské unie a NATO je to deset až 30 procent celkového objemu jejich výroby.

Témata:  zbraně USA firmy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy