reklama

K termínu snížení daně se Osborne nevyjádřil. Pokud by záměr uskutečnil, měla by Británie nejnižší sazbu firemní daně ze všech velkých světových ekonomik, podotýká list Financial Times (FT).

Tak prudké snížení daně z příjmu právnických osob by ale mohlo vyvolat nevoli ministrů financí ostatních zemí Evropské unie, kteří mají obavy ze soupeření o co nejnižší sazby. Pro srovnání, snížením firemní daně na méně než 15 procent by se Británie přiblížila Irsku, kde platí podniková daň ve výši 12,5 procenta. Snížení daně by vzhledem k nedávným rozporům kolem daňových dohod dojednaných s velkými nadnárodními společnostmi mohlo rozhněvat i voliče.

Osborne před referendem hrozil, že v rámci krizového rozpočtu po případném vítězství brexitu ve všelidovém hlasování bude nutné přistoupit ke zvýšení daní nebo k výdajovým škrtům. Nyní nasazuje opatrnější tón a čeká na oficiální prognózy, poznamenává FT. Případná nová opatření by mohl oznámit na podzim v rámci tradiční rozpočtové zprávy, kterou dvakrát do roka představuje v britském parlamentu.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se podle agentury Reuters domnívá, že Británie se po odchodu z EU asi nebude snažit lákat mezinárodní investory tím, že se stane daňovým rájem.