Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za pochybení ohledně JIM můžou předchozí vlády, brání se ministerstvo financí

Miroslav Kalousek /TOP 09/
Miroslav Kalousek /TOP 09/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Generální finanční ředitelství (GFŘ), Ministerstvo financí (MF) a Generální ředitelství cel (GŘC) vyčerpaly na projekt jednoho inkasního místa mezi lety 2009 až 2015 téměř 3,5 miliardy korun. NKÚ prověřil využití 2,6 miliardy korun a zjistili, že peníze putovaly na výdaje, které s JIM nesouvisely. Ministerstvo financí se hájí tím, že za pochybení mohou předchozí vlády.

V čele ministerstva financí stál do května 2009 Miroslav Kalousek za lidovce, poté úřad převzal nestraník Eduard Janota. Po volbách v červenci 2010 se do čela vrátil Kalousek tentokrát za TOP 09. Předchůdcem Babiše byl od července 2013 nestraník Jan Fischer.

Současná vláda podle Žurovce zrušila realizaci JIM usnesením 2. července 2014. "Veškeré výdaje, které byly od této doby na projekt JIM a související technickoorganizační opatření ze strany Finanční správy vynaloženy, vyplývaly z dříve uzavřených smluv," uvedl.

Ministerstvo souhlasí s NKÚ, že projekt JIM byl příliš ambiciózní a především od roku 2008 až do zrušení nedostatečně řízen. Souhlasí i s výtkou týkající se absence nového IT systému, který měl být součástí projektu JIM. Na druhou stranu ale uvedlo, že 3,5 miliardy korun bylo, až na dílčí pochybení zjištěná NKÚ, čerpáno na technickoorganizační opatření, která s projektem souvisela. Například převedení cca 500 pracovníků zdravotních pojišťoven a ČSSZ do Finanční správy a další výdaje související se zajištěním, proškolením a vybavením personálních kapacit, poznamenal mluvčí.

"Přesto, že se nejednalo o vyloženě neúčelné vynakládání prostředků, považuji takovou praxi za nepřijatelnou a netransparentní, neboť souvislost těchto nákladů s projektem, na který byly rozpočtovány, byla nedostatečná a zpochybnitelná," uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Témata:  Ministerstvo financí České republiky NKÚ (Nejvyšší kontrolní úřad) Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy