reklama

Oznámily to dnes firmy, které tak potvrdily dřívější spekulace v médiích. Transakce podle britského ministra financí Philipa Hammonda ukazuje, že Británie zůstává atraktivním cílem pro investory i po brexitu.

Společnost ARM navrhuje čipy pro mobilní telefony a počítačové tablety, její technologie využívají například firmy Apple, Samsung či Huawei. Její převzetí by mohlo být jednou z největších akvizicí v evropském technologickém sektoru a největší akvizicí firmy SoftBank, pro kterou je tento obchod ambiciózní sázkou na mobilní internet, napsala agentura Reuters.

SoftBank za každou akcii společnosti ARM zaplatí 17 liber v hotovosti. Kupní cena je tak o zhruba 43 procent vyšší než páteční závěrečná hodnota akcií na burze. SoftBank slíbila, že zachová značku ARM, obchodní model i organizační strukturu ARM, stejně jako ústředí firmy v Cambridge v centrální Anglii.

ARM je nejhodnotnější technologickou společností podle tržní hodnoty zapsanou na londýnské burze. List FT ovšem upozornil, že společnost ARM je vůči negativním dopadům takzvaného brexitu chráněna lépe než mnohé jiné britské firmy, a to díky svému významnému postavení v globálním čipovém průmyslu a příjmům v amerických dolarech.