reklama

Ministerstvo financí nadále pokračuje ve využívání mimořádně dobré situace na finančních trzích. Prodejem státních dluhopisů v celkové jmenovité hodnotě 91,4 mld. Kč za záporný výnos v aukcích konaných v prvním pololetí roku 2016 získalo dodatečné příjmy do státního rozpočtu ve výši 133,4 mil. Kč. Celkové příjmy z řízení likvidity státní pokladny a prodeje státních dluhopisů za záporný výnos v prvním pololetí dosáhly 210,9 mil. Kč, což je o 296 % více než ve stejném období předchozího roku, informuje mfcr.cz.

V průběhu druhého čtvrtletí roku 2016 byl zaznamenán pokles absolutní výše státního dluhu o 3,4 mld. Kč na 1 691,3 mld. Kč. V případě, že by Ministerstvo této mimořádné situace nevyužilo, a neprodávalo by střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy bez výnosu se splatnostmi v lednu 2018 a červenci 2019 a státní pokladniční poukázky se splatností v roce 2016, činil by pokles státního dluhu až 32,5 mld. Kč.

"Díky zvolené strategii jsme ke konci druhého čtvrtletí roku 2016 docílili nárůstu podílu státního dluhu, se kterým nejsou spojeny žádné úrokové výdaje, o 1,5 procentního bodu z 8,8 % ke konci prvního čtvrtletí roku 2016 na 10,3 % a v absolutním vyjádření dosáhl tento dluh výše 174,1 mld. Kč," uvedl resort.

Pokles dluhu pak MF očekává i ve druhém pololetí roku, kam je soustředěno zhruba 70 procent splátek střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů splatných letos.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Za celý loňský rok státní dluh mírně stoupl o 9,3 miliardy Kč na 1,673 bilionu korun. Důvodem nárůstu dluhu byla podle úřadu rovněž snaha prodat více státních dluhopisů, které investoři nakupovali se záporným výnosem.