Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

SOCR: Ceny potravin v České republice konečně začaly klesat

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ceny potravin v České republice zaznamenaly pokles, zejména v segmentech, kde panuje větší konkurence mezi dodavateli obchodních řetězců. Uvedl to prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza prostřednictvím sociální sítě X. Zvláštní pozornost věnoval cenám mouky a mléka.

Podle SOCR ceny mouky stále rostly u zpracovatelů za posledních 12 měsíců, zatímco u zemědělců a v obchodech docházelo k poklesu. Prouza uvedl, že cena pšenice klesala každý měsíc v průměru o 3,5 procenta u zemědělců.

Na druhé straně výrobci mouky zdražovali tuto mouku průměrně o 0,77 procenta každý měsíc. Ceny v obchodech naopak klesaly o 1,4 procenta.

"Ceny potravin jdou v řadě případů konečně dolů - a platí jednoduchá rovnice: čím více konkurence, tím rychlejší pokles cen," uvedl Prouza.

Zdůraznil, že výrobci potravin musí zlevňovat i kvůli privátním značkám obchodních řetězců a zahraniční konkurenci. Například díky společnému trhu v EU klesají ceny másla. Podobný trend se pozoruje také u kuřecího masa, které se dovozí z Polska a Ukrajiny.

Klesají i ceny vepřového masa, přičemž výkupní ceny prasat rostly rychleji než cena masa na pultech. Tento trend lze přičíst i zajímavým slevovým akcím v obchodech.

"Výrobcům potravin se do zlevňování moc nechce. A když už musí (zejména kvůli privátním značkám a zahraniční konkurenci), dělají to pomaleji než klesají konečné ceny na pultech. Máslo je typickým příkladem potraviny, která zlevňuje díky jednotnému evropskému trhu," podotkl.

Témata:  ceny potravin obchody

Související

Aktuálně se děje

17. září 2025 13:01

Svatba jako řemen. Kamila Nývltová se vdala podle arabských zvyků

Kamila Nývltová odhalila, že za partnera Eddieho se bude vdávat na etapy. První svatbu podle arabských zvyků už má zdárně za sebou. Českým úřadům to ale nestačí, takže v příštím roce se uskuteční druhá veselka. 

Zdroj: Ludmila Plachá

Další zprávy