Ceny potravin v České republice zaznamenaly pokles, zejména v segmentech, kde panuje větší konkurence mezi dodavateli obchodních řetězců. Uvedl to prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza prostřednictvím sociální sítě X. Zvláštní pozornost věnoval cenám mouky a mléka.
Podle SOCR ceny mouky stále rostly u zpracovatelů za posledních 12 měsíců, zatímco u zemědělců a v obchodech docházelo k poklesu. Prouza uvedl, že cena pšenice klesala každý měsíc v průměru o 3,5 procenta u zemědělců.
Na druhé straně výrobci mouky zdražovali tuto mouku průměrně o 0,77 procenta každý měsíc. Ceny v obchodech naopak klesaly o 1,4 procenta.
"Ceny potravin jdou v řadě případů konečně dolů - a platí jednoduchá rovnice: čím více konkurence, tím rychlejší pokles cen," uvedl Prouza.
Zdůraznil, že výrobci potravin musí zlevňovat i kvůli privátním značkám obchodních řetězců a zahraniční konkurenci. Například díky společnému trhu v EU klesají ceny másla. Podobný trend se pozoruje také u kuřecího masa, které se dovozí z Polska a Ukrajiny.
Klesají i ceny vepřového masa, přičemž výkupní ceny prasat rostly rychleji než cena masa na pultech. Tento trend lze přičíst i zajímavým slevovým akcím v obchodech.
"Výrobcům potravin se do zlevňování moc nechce. A když už musí (zejména kvůli privátním značkám a zahraniční konkurenci), dělají to pomaleji než klesají konečné ceny na pultech. Máslo je typickým příkladem potraviny, která zlevňuje díky jednotnému evropskému trhu," podotkl.
Témata: ceny potravin, obchody
Související
15. listopadu 2024 19:47
12. listopadu 2024 8:47
10. listopadu 2024 18:55
25. října 2024 11:35
23. září 2024 16:32
23. dubna 2024 21:35