impeachment

Donald Trump

Trump podruhé čelí impeachmentu, v Senátu začala debata

Svět

V americkém Senátu dnes začal bezprecedentní proces s exprezidentem Donaldem Trumpem, který jako první v amerických dějinách čelí ústavní žalobě podruhé. Senátoři Spojených států se zároveň poprvé tzv. impeachmentem hlavy státu zabývají až po odchodu obžalovaného z funkce. Na programu je hlasování o tom, zda takovýto postup není v rozporu s americkou ústavou.

Donald Trump, 45. prezident USA

Trumpa mají dost i republikáni v Kongresu. Dojde na nejvíc šokující hlasování v dějinách USA?

Svět

Mezi republikány v Kongresu začíná slábnout mnohaletá neochvějná podpora prezidenta Donalda Trumpa. Nejméně tři republikánští kongresmani v úterý uvedli, že podpoří ve Sněmovně reprezentantů ústavní žalobu za "podněcování ke vzpouře", kterou v souvislosti s nedávnými nepokoji v sídle Kongresu chystají demokraté. Se snahou opozice souhlasí i nejmocnější republikán v Kongresu senátor Mitch McConnell, který ji mimo jiné považuje za možnost, jak Republikánskou stranu od Trumpa distancovat, napsal list The New York Times (NYT).

Donald Trump, 45. prezident USA

Demokraté chystají druhý impeachment. Trump má být obžalován z podněcování ke vzpouře

Svět

Bílý dům kritizuje plány demokratů přimět amerického prezidenta Donalda Trumpa k odstoupení jen necelé dva týdny před ukončením mandátu, anebo spustit ústavní proces odvolání hlavy státu. Případné sesazení z nejvyššího úřadu, o které se demokraté už jednou neúspěšně pokusili, by s ohledem na současný mandát šéfa Bílého domu působilo jen symbolicky, ale mohlo by Trumpovi zabránit v opětovné kandidatuře, tvrdí komentátoři.

Donald Tump

Svět

Trump se s odpůrci nepáře. Vyhodil poradce, končí i velvyslanec při EU

Prezident Spojených států Donald Trump podle médií odvolal z funkce amerického velvyslance při Evropské unie Gordona Sondlanda, který proti hlavě státu svědčil v procesu ústavní žaloby. Diplomat v pátek oznámil, že Trump se rozhodl s okamžitou platností ukončit jeho misi. Informace se objevila po propuštění poradce Bílého domu Alexandera Vindmana za podobných okolností. Prezident na twitteru napsal, že Vindmana nezná, označil jej však za "neukázněného".

Donald Trump

Svět

Na internetu kolují podivné tweety. Šířil je i Trump, schytal za to kritiku

Americký prezident Donald Trump na konci tohoto týdne sdílel na svém twitteru dva příspěvky obsahující údajné jméno oznamovatele, jehož stížnost rozpoutala proces ústavní žaloby na hlavu státu. Podle BC za to šéf Bílého domu sklízí kritiku, protože ochrana takovýchto stěžovatelů je v USA garantována zákonem. Agentura AP navíc uvedla, že jeden ze sdílených příspěvků pochází z profilu, který se jeví jako automatizovaný "bot".

Donald Trump, 45. prezident USA

Ukrajinská kauza bobtná. Bílý dům udeřil jen 91 minut po telefonátu Trumpa

Svět

Bílý dům nařídil pozastavit vojenskou pomoc Ukrajině 91 minut po červencovém telefonátu amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho ukrajinským kolegou Volodymyrem Zelenským. Vyplývá to z emailů, které zveřejnil Pentagon, napsal dnes portál BBC. Americká opozice Trumpa viní, že žádal po Kyjevu pošpinit svého politického soka Joea Bidena výměnou za vojenskou pomoc Ukrajině a přijetí Zelenského v Bílém domě.

Donald Trump

Impeachment se demokratům vymstí, mají jasno republikáni

Svět

Vznesením ústavní žaloby proti americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi vytvořili demokraté ve Sněmovně reprezentantů nebezpečný precedens, který se jim v budoucnu vrátí. Prohlásil to dnes šéf republikánů v Senátu Mitch McConnell, který středeční hlasování kongresmanů kritizoval.

Donald Trump, 45. prezident USA

Patří Trump před soud? Průzkum odhalil, co si myslí Američané

Svět

Američané jsou zhruba na polovinu rozděleni v názorech na oprávněnost ústavní žaloby proti prezidentovi Donaldu Trumpovi. Vyplývá to z průzkumu, o němž dnes informovala americká televize CNN. O impeachmentu bude ve středu hlasovat Sněmovna reprezentantů ovládaná demokraty, poslední slovo má mít v lednu Senát, kde převažují Trumpovi republikáni.

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy