mapy

mapy

Neoficiální dokument slovinské vlády navrhuje překreslení hranic na Balkáně

Svět

Slovinská média zveřejnila široce diskutovaný neoficiální vládní dokument adresovaný Evropské unii, v němž dosud neznámý autor navrhuje překreslení hranic na západním Balkáně coby řešení nejpalčivějších problémů tohoto regionu. Předestírá mimo jiné možnost sjednocení Albánie s Kosovem či rozpad Bosny a Hercegoviny. Idea vyvolala v Sarajevu pobouření.

Východní část Česka se dočkala nových ortofotomap, aktualizace přidala před 31 tisíc snímků celé Moravy

Východní část Česka se dočkala nových ortofotomap. Jde o 31 tisíc snímků celé Moravy

Domov

Obyvatelé regionů na východě Česka se mohou podívat na svá města a domovy na nejnovějších ortofotomapách. Aktualizované letecké snímky Jihomoravského, Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje jsou od tohoto týdne dostupné na webu Chytremapy.cz a v mapových aplikacích GisOnline.cz. V letošním roce další kolo snímkování čeká západ republiky.

Ledovec, Antarktida

Putin chce vydat nový atlas světa, Antarktida v něm bude mít ruské názvy

Svět

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin nařídil vydat nový atlas světa využívající zeměpisná pojmenování, které původně vymysleli ruští objevitelé, a ne v současnosti běžnější západní názvy. Takové pokřivování "geografické pravdy" podle Putina už nelze dále snášet, protože tím zaniká i historická stopa o přispěvku Ruska k poznání Země.

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy