Rakouská lidová strana (ÖVP)

Sebastian Kurz

Tvrdší postup vůči uprchlíkům i Česku. Nová rakouská vláda má rázný program

Svět

Nová vláda Rakouské lidové strany (ÖVP) a Zelených dnes do rukou prezidenta Alexandera Van der Bellena složila slavnostní přísahu. V jejím čele stane třiatřicetiletý Sebastian Kurz, který bude nejvyšší vládní post zastávat již podruhé. Je to poprvé, co se rakouští Zelení budou podílet na spolkové vládě. Sedmnáctičlenný kabinet přichází s ekologickým programem i plánem přísnější kontroly migrace a integrace cizinců.

Sebastian Kurz

Rakousko má novou koaliční vládu. Vyjednávání nebyl snadné, přiznal Kurz

Svět

Šef rakouských lidovců (ÖVP) a bývalý kancléř Sebastian Kurz ve středu na večerní tiskové konferenci oznámil, že jeho strana se po nesnadném vyjednávání dohodla na vládní koalici se Zelenými. Informovala o tom agentura Reuters. Program budoucího kabinetu obě strany zveřejní ve čtvrtek. Šéf zelených Werner Kogler prohlásil, že Rakousko se ocitne v čele Evropy, pokud jde o klimatickou politiku.

Sebastian Kurz

Ibizagate v Rakousku: Po pádu vlády děsí jednotlivé politické strany

Svět

Aféra "Ibizagate", kvůli níž na jaře padla rakouská vláda, se rozšiřuje. Rakouští státní zástupci vyšetřují kvůli možným ilegálním darům nejen politiky protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ), ale také Rakouskou lidovou stranu (ÖVP) odvolaného kancléře Sebastiana Kurze a Sociálnědemokratickou stranu Rakouska (SPÖ). Informovaly o tom dnes německý deník Süddeutsche Zeitung a zpravodajský týdeník Der Spiegel.

Twitter

Rakouský poslanec tweetoval o německé političce, má to vážné následky

Svět

Vídeň - Rakouská lidová strana (ÖVP) dnes ze své parlamentní frakce vyloučila poslance, který na twitteru zveřejnil podle mnohých sexistický komentář na adresu německé političky. V reakci na otázku jednoho z uživatelů, jak se sociální demokratka Sawsan Chebliová mohla dostat do své funkce, Efghani Dönmez uvedl, že se mu odpovědi možná dostane při pohledu na její kolena. Vyloučený poslanec se obvinění ze sexismu brání a tvrdí, že poznámku "myslel jinak". Kritizovat chtěl prý nadbíhání německé sociální demokracie (SPD) islamistům.

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy