reklama

Aféru spustily právě německé listy zveřejněním videa zachycujícího při zjevně korupčním jednání tehdejšího předsedu FPÖ Heinze-Christiana Stracheho. Na videu se objevil také pozdější šéf parlamentní frakce FPÖ Johann Gudenus.

Politik si na videu pořízeném ve vile na španělském ostrově Ibiza před rakouskými volbami v roce 2017 říká domnělé neteři ruského oligarchy o volební pomoc výměnou za přidělení státních zakázek. Po propuknutí skandálu se rozpadla koalice lidovců a Svobodných. Rakousko má nyní přechodnou úřednickou vládu. Na konci září pak zemi čekají předčasné volby.

Aféra však může vrhnout negativní světlo i na ÖVP a SPÖ. Süddeutsche Zeitung a Spiegel a také rakouský týdeník Falter mají k dispozici pokyn k vyšetřování, z něhož vyplývá, že v hledáčku vyšetřovatelů zaměřených na hospodářskou kriminalitu a korupci jsou i obě největší rakouské strany. Kromě toho je předmětem vyšetřování i podezření na zpronevěru firmami, které stranám poskytovaly dary. Čtyřstránkový pokyn k vyšetřování byl vydán na konci května.

Strache a Gudenus na videu z Ibizy hovoří o tom, že sponzorské dary nemají být převáděny přímo na účet FPÖ, ale na spolky blízké straně. Strache také jmenoval některé dárce, kteří údajně posílali peníze nejen FPÖ, ale také ÖVP či SPÖ. Padla jména výrobce zbraní Gastona Glocka, investora Reného Benka a firmy Novomatic. Všichni pochybné financování stran popřeli a Strache později potvrdil, že od nich žádné peníze nepřišly a omluvil se jim.

Protikorupční prokuratura se přesto věcí začala zabývat a kriminální policie má prověřit organizace blízké FPÖ. Chce také vědět, které spolky, jež mají blízko k lidovcům a sociálním demokratům, připadají v úvahu jako možní příjemci "odkloněných" sponzorských darů pro tyto strany, píše Süddeutsche Zeitung.

Johann Gudenus na videu z Ibizy tvrdil, že i ostatní rakouské strany sahají k této praxi ilegálního sponzoringu. Strany to popírají, ale SPÖ připustila, že v roce 2017 jedna zemská organizace Sociálnědemokratického hospodářského svazu dostala 3500 eur (téměř 90.000 korun) od firmy Novomatic.

Vyšetřování kvůli zpronevěře jsou pak zaměřena na zodpovědné osoby ve firmách Glock, Novomatic a Signa Holding. Podle německého tisku jde o osoby, které mohly vědomě zneužít svého oprávnění disponovat majetkem firem a poukázat částky od 500.000 do dvou milionů eur jako nedeklarované stranické dary.