Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podle kvót musí Česko přijmout uprchlíky z Řecka. Tři rodiny už prošly kontrolou

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha - Česko přijme z Řecka deset uprchlíků na základě přerozdělovacích kvót, které v loňském roce schválila Evropská unie. Tři rodiny již prošly bezpečnostní prověrkou.

Datum příjezdu zatím nebylo stanoveno. Po příjezdu s nimi české úřady zahájí řízení o mezinárodní ochraně. Vyplývá to z aktuální zprávy ministerstva vnitra na středeční jednání vlády, kterou získala ČTK. Bezpečnostní služby také prověřují 81 syrských uprchlíků, kteří jsou v Turecku. Na základě prověrek se bude rozhodovat o jejich přesídlení.

Česko by mělo do konce roku 2017 přijmout 2691 lidí ze středomořských zemí, které nejvíc zasáhla migrační krize. Země se nejprve v rámci přerozdělovacích kvót dobrovolně zapojila do relokačního programu se závazkem přijmout 1100 uprchlíků z Itálie a Řecka. Později bylo při jednáních uvnitř EU schváleno rozšíření o dalších 1591 uprchlíků, přestože Česko a několik dalších zemí tehdy hlasovalo proti rozšíření původních kvót.

Česko letos v únoru nabídlo přesídlení 20 lidí z Řecka a deseti z Itálie. Po bezpečnostních prověrkách na konci letošního dubna dorazili čtyři syrští uprchlíci z Řecka. Původně jich mělo přijet sedm, tři z nich ale opustili zařízení, kde na přesídlení čekali. Zbývajících 13 lidí Česko po bezpečnostních prověrkách nechtělo přijmout. Neměli dostatek dokladů, které by potvrdily jejich totožnost.

Aktuální zpráva ministerstva vnitra uvádí, že Česko oběma zemím nabídlo dalších deset volných míst. "Nabídku konkrétních osob zatím ČR obdržela pouze od Řecka. Na základě výsledků bezpečnostních prověrek souhlasila ČR s přijetím těchto deseti osob," stojí ve zprávě ministerstva vnitra. Od Itálie podle vnitra žádná nabídka nepřišla.

Témata:  uprchlíci Česká republika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy