reklama

Vláda na svém dnešním zasedání schválila novelu trestního zákoníku, která mimo jiné zavádí jako samostatné trestné činy financování terorismu a také jeho propagaci. Informoval o tom na twitteru mluvčí vlády Martin Ayrer. Například za veřejné schvalování spáchaného teroristického činu má pachateli hrozit tři až 12 let vězení.

Ministerstvo spravedlnosti, které novelu předložilo, zdůrazňovalo před dnešním zasedáním ministrů potřebu přijmout navrhované změny co nejrychleji. Chce, aby Sněmovna materiál schválila hned v prvním čtení. Jinak prý hrozí to, že Finanční akční výbor vyzve 190 členských a přidružených států, aby posuzovaly finanční styky s ČR jako rizikové a aby v tomto směru přijaly příslušná opatření.

"Žádná evropská země se do tohoto režimu nikdy dříve nedostala, proto lze další vývoj následků pouze předjímat. Je však nanejvýš pravděpodobné, že by takové opatření velmi výrazně ovlivnilo posuzování rizikovosti a důvěryhodnosti země ze strany zahraničních společností a investorů," varovalo ministerstvo v předkládaných dokumentech. Česku by se zřejmě zhoršil rating a mohly by být omezeny či blokovány mezinárodní obchody českých firem.