reklama

Senátor Miloš Vystrčil (ODS) by zase chtěl slyšet stanovisko vládní strany k veřejnému zadlužování. Zdá se mu, že se ČSSD chová bezohledně vůči budoucnosti, řekl Vystrčil ČTK.

Sociální demokracie chce podle svého předsedy a premiéra Bohuslava Sobotky hodnotit návrh státního rozpočtu na příští rok především podle výdajů na bezpečnost. "To je jedna z oblastí kde se shodneme napříč politickým spektrem," řekl ČTK Ženíšek. Za prioritu chápe bezpečnost i Vystrčil.

Místopředsedovi TOP 09 však chybí vysvětlení, jak přesně chce použít ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) tři miliardy korun, které požaduje nad rámec dosavadního návrhu rozpočtu. Vystrčil ČTK řekl, že ODS dlouhodobě akcentuje zvýšení rozpočtu na obranu.

Sobotka také navrhuje vyplatit jednorázový příspěvek 1200 korun důchodcům, pokud se bude rozpočtu v příštím roce dařit. "To vnímám čistě z pohledu toho, že je tři měsíce před krajskými volbami. Sociální demokracie se rozhodla rozdávat dárečky," uvedl. Nechci zpochybňovat zvyšování důchodů našim seniorům, ale daleko víc bych očekával dlouhodobější strategii, z čeho se budou vyplácet důchody našim dětem, dodal Ženíšek.