Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý ředitel odboru licencí ERÚ: Odpovědnost nese podřízená, já měl dovolenou

Energetický regulační úřad
Energetický regulační úřad
Foto: Lukáš Kňazovický, EuroZprávy.cz

Brno - Bývalý ředitel odboru licencí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Luděk Pražák dnes u soudu vypověděl, že za vydání licencí v kauze solárních elektráren nese odpovědnost jeho tehdejší podřízená.

Pražák je obžalovaný ze zneužití pravomoci úřední osoby, hrozí mu pět až 12 let ve vězení. Pražákova kauza byla vyloučena k samostatnému projednávání z případu nepravomocně odsouzené předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové. Krajský soud v Brně líčení odročil na září.

Pražák byl podle obžaloby tím, kdo na konci roku 2010 v úřadu z pozice vedoucího pracovníka úmyslně protlačil získání licencí na provoz dvou solárních elektráren na Chomutovsku, přestože věděl, že podmínky k udělení licencí splněny nebyly.

"Právě on v těch posledních čtyřech dnech ke konci roku vyvinul značné úsilí jak vůči vedení ERÚ, tak poté i vůči svým podřízeným. Výsledkem bylo udělení licencí tři hodiny před koncem roku," řekl ČTK státní zástupce Radek Mezlík. Podle něj jde o jedno z nejzávažnějších obvinění, které v té věci padlo, a bude navrhovat trest v horní polovině sazby.

Pražák se dnes u soudu hájil tím, že ke konci roku 2010 měl dovolenou a za vydání licencí nese odpovědnost jeho tehdejší podřízená Ilona Floriánová. "Za vydání usnesení odpovídala Floriánová. Spis jsem jí předával s tím, že se ve věci nic dít nebude," uvedl před soudem Pražák. Podle něj se také očekávalo, že obě žádosti na vydání licencí budou nakonec zamítnuty.

Právě on měl ale podle obžaloby 27. prosince 2010 vydat pokyn, že ve věci má být rozhodnuto nejpozději do 31. prosince. Pražák ale tento pokyn dnes vysvětloval tím, že do 31. prosince měl investor ještě čas doplnit materiály.

Témata:  Energetický regulační úřad solární energie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy