Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otřesná vražda ženy v Tescu: Kdo selhal? Čtyři scénáře

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Praha - Českem otřásla minulý týden brutální vražda ženy (54) v obchodě Tesco na pražském Smíchově. Útočnice si svou nic netušící oběť vybrala podle všeho náhodně a zasadila jí zezadu několik smrtelných ran nožem. Navíc se ukázalo, že ženu propustili jen pár hodin předtím z psychiatrické léčebny, kde o svých temných choutkách mluvila s lékaři.

Útočnice Michelle S. se již delší dobu potýkala s psychickými problémy, podle výpovědí svědků a známých se ani před lékaři netajila tím, že má choutky někoho zabít, navíc prý chtěla ochutnat lidské maso. To, že spáchala ohavný čin jen pár hodin poté, co byla ve čtvrtek propuštěna z psychiatrické léčebny, vyvolalo množství otázek ohledně možného pochybení ze stran lékařů nebo policie.

Kdo ponese odpovědnost za to, že se žena dostala z psychiatrie a za několik hodin vraždila, by měli určit vyšetřovatelé z psychiatrické nemocnice v Bohnicích i z řad policie. Přečtěte si čtyři scénáře, jak by mohl případ skončit.

1. scénář: Chyba léčebny - podcenění situace

Komise může dojít k závěru, že při propuštění psychicky narušené ženy pochybila Psychiatrická nemocnice Bohnice. Psychiatři mohli chybovat tím, že podcenili zdravotní stav pacientky. Sice u ní odhalili několik závažných psychických poruch, ale jejich reakce nebyla adekvátní.

Podle některých expertů měli slovům pacientky o tom, že chce vraždit, uvěřit a okamžitě vše ohlásit policii. To ale neudělali a ženu pustili na svobodu.

To, že o svých choutkách pověděla lékařům, potvrdily někteří svědci, kteří se s Michelle léčili. Útočnice byla navíc v lékařské péči kvůli pokusu o vraždu jiné ženy. Vražedný pokus lékaři brali jen jako její fantazii a to proto, že je o tom policie prý neinformovala. "Od policie jsme pouze dostali odpověď, že v ten den byla provedena dechová zkouška," bránil se ředitel bohnické léčebny Martin Hollý.

2. scénář: Chyba léčebny - profesní selhání

Komise může také shledat, že posudek psychiatrů o duševním zdraví byl chybný. Pokud by se prokázalo závažné duševní onemocnění, musela by pak zůstat hospitalizována nebo by jí alespoň neměl být umožněn odchod. Podle Hollého byla ale ve stabilizovaném stavu a užívala léky.

"Primář odpovědného oddělení se samolibým výrazem ve tváři tvrdil, že je normální a běžné někoho s takovou diagnózou propustit, a to i přesto, že tato osoba podle informací opakovaně uváděla, co několik dní nazpět provedla, za jakým účelem, a sama téměř prosila, aby byla hospitalizována, jinak někoho zabije," rozčiloval se v dopisu pro TV Nova syn zavražděné ženy.

3. scénář: Komunikační šum mezi policií a příjmem

Komise také hledá odpověď na otázku, zda nedošlo k pochybení ze stran orgánů činných v trestním řízení a na příjmu pacientů. Když totiž policie předávala ženu po prvním útoku v kavárně do léčení, podle vyjádření nemocnice je o tom informovala nedostatečně. Došlo by pak k "informačnímu šumu", kde by ale bylo složité přesně určit, kdo je za tragédii zodpovědný, protože by jeden orgán přehazoval vinu na jiný.

"Měla být zadržena, měla na ni být uvalena vazba, měla být obviněna, jestliže to byla pravda. Ale to je jiný scénář, než k jakému došlo. Pokud je mně známo, tak policistka se o tom, že někoho škrtila, dozvěděla až z médií," uvedl člen kontrolní komise Cyril Höschl.

4. scénář: Chyba policie

V neposlední řadě může celá vina padnout na policii a to z toho důvodu, že měla být Michelle obviněna už po prvním pokusu o vraždu. Následně by pak mělo ve vazbě proběhnout vyšetření soudním znalcem, který by mohl na základě dostupných informací o škrcení a pokusu o vraždu psychickou poruchu zhodnotit jinak.

"Událostmi z 5. července, respektive postupem policie, se zabývají kontrolní orgány policie," řekla před časem mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová.

Témata:  vražda krimi zbraně

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy