Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát bude rozdávat plastové sudy na vodu, poslouží v extrémním suchu

Ministerstvo životního prostředí
Ministerstvo životního prostředí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Loňské léto bylo extrémně suché a pocítili to nejen zemědělci, ale také zahrádkáři. Zadržování vody v krajině je přitom zásadní, změny klimatu by totiž už brzy mohly způsobit, že zásoby podzemní vody budou značně omezené. Stát chce proto přinutit lidi s vodou šetřit.

Vody nemáme v Česku tolik, abychom s ní mohli plýtvat. Na nedostatek vody v půdě upozornilo i loňské sucho, které zemědělce připravilo o velkou část úrody. A situace nejspíš nebude lepší ani letos. Mírná a suchá zima totiž příliš vody do krajiny nepřinesla.

Ministerstvo životního prostředí kvůli suchu bije na poplach a přišlo s plánem, jak naučit lidi vodou šetřit. Píší o tom pondělní Lidové noviny. Nový projekt má lidi přinutit v daleko vyšší míře využívat dešťovou vodu.

Ministr Richard Brabec by chtěl v budoucnosti zdarma rozdávat lidem plastové sudy, které by dešťovou vodu zachytávaly. Jak upozorňují Lidové noviny, obecní úřady už třetím rokem rozdávají lidem kontejnery na bioodpad. S barely na vodu by to mělo být podobné a ministerstvo by chtělo, aby ho dostala každá domácnost.

Problémem zatím zůstává, kdo to všechno zaplatí. Kompostéry na bioodpad dotuje z 90 % Evropská unie, peníze na sudy na vodu ale bude muset stát sehnat někde jinde. Prozatím to vypadá, že by dotace mohly jít z programu Modrá úsporám, který startuje letos v létě a má za cíl omezit plýtvání vodou a boj se suchem.

Témata:  sucho Ministerstvo životního prostředí České republiky voda

Související

Aktuálně se děje

9:28

Agáta Hanychová překvapila slovy o Jakubu Prachařovi. Označila ho za chudáka

Agáta Hanychová umí překvapit a tentokrát se jí to povedlo slovy o Jakubu Prachařovi. Roky sice plynou, ale navzdory rozvodu se podle jejích slov jedna věc nemění. Hanychová tvrdí, že ji Prachař stále miluje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy