Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Akrobatická jóga získává v Česku na popularitě. Cvičí se zajímavé cviky +VIDEO

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Stále více Čechů se zapisuje do kurzů takzvané akrobatické jógy. Cvičení kombinuje techniku klasických jógových pozic, akrobacii, techniky dotyku a thajské masáže.

Akrobatická jóga v té podobě, v jaké se v současnosti cvičí, vznikla v novém miléniu. V Česku se rozšířila především v posledních dvou až třech letech. Akrobatická neboli partnerská jóga vyžaduje účast tří lidí, dvou cvičících, tedy takzvané báze a letce, a jednoho, který při cvičení asistuje.

"Cvičení akrojógy je fyzicky náročnější než většiny ostatní formy jógy. Zatímco tradičně nás jóga vede spíše k sobě, dovnitř, tak akrojóga je společenská, komunitní praxe, ve které mimo jiné rozvíjíme komunikaci a budujeme vzájemnou důvěru," říká cvičitelka Alice Červinková ze studia Akasha.

Zdroj: YouTube

V základních pozicích se lidé střídají. V průběhu lekce si vyzkouší všechny role. Ovšem v pokročilejších fázích většinou ti větší a silnější fungují jako báze a menší a lehčí jako letci. "Báze má být klidná, trpělivá, musí umět odhadnout své síly, vnímat svého letce a komunikovat s ním. Letec má být flexibilní, silný, mít dobrou orientaci v prostoru, dělat plynulé kontrolované pohyby," doplňuje Vladimíra Krochmalová ze studia Pole Heaven.

Vyzkoušet si akrobatickou jógu může téměř kdokoli. Omezení platí jen pro těhotné nebo pohybově nemocné lidi. Základní cviky se někteří naučí za měsíc, jiným to trvá půl roku.

Témata:  cvičení zdraví ženy

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy