reklama

Průběh a příznaky onemocnění se u jednotlivých osob často liší. Mezi rané příznaky RS patří problémy s pohyblivostí, ztráta citlivosti a mravenčení, ztuhlost, poruchy vidění, chronická únava, slabost, závratě, malátnost, později se mohou projevit potíže s ovládáním močového měchýře, problémy s myšlením a řečí.

„Díky pravidelnému cvičení, relaxaci a psychické pohodě zvládají pacienti s roztroušenou sklerózou své onemocnění mnohem lépe. Cvičení doporučujeme i všem ostatním, zvláště lidem se sedavým zaměstnáním,“ doplnila fyzioterapeutka Mgr. Klára Novotná z Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Zdravotně vzdělávací portál mojemedicina.cz připravil ve spolupráci s organizací MSrehab sérii cvičení a rad pro pacienty s roztroušenou sklerózou. Cvičení se skvěle hodí i všem ostatním, zvláště lidem se sedavým zaměstnáním. Na cvičení spolupracovala fyzioterapeutka Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN, Praha Mgr. Klára Novotná. Rady v oblasti urologie poskytl MUDr. Libor Zámečník, Ph.D., FEBU, FECS.

Cvičení svalů pánevního dna

Dobrá funkce svalů pánevního dna je důležitá pro správnou kontrolu vyprazdňování a sexuální funkce. Správné provedení cviků svalstva pánevního dna by mělo být konzultováno s fyzioterapeutem se znalostí neurologické a urologické problematiky. První díl je zaměřený na cviky vleže, ve druhém díle se naučíte zapojovat jednotlivé svaly pánevního dna vsedě – aktivovat a relaxovat. Vyzkoušíte si cvičení s míčkem mezi koleny a dřepy s aktivovaným pánevním dnem.

Video – 1. díl: Cvičení svalů pánevního dna I. – cvičení vleže

zdroj: YouTube

Video – 2. díl: Cvičení svalů pánevního dna II. – cvičení vsedě a ve stoji

zdroj: YouTube

Relaxace

Správná relaxace může pomoci lépe zvládat únavu, která často RS provází. Díky schopnosti relaxovat se přetížené svaly lépe zregenerují, mohou lépe fungovat a méně se unaví. Celková relaxace by měla trvat alespoň 20 minut, ale můžete relaxovat i déle.

Video – 3. díl: Relaxace

zdroj: YouTube

Leták s tímto cvičením ke stažení ZDE

Cvičení po jízdě autem

Pokud jezdíte autem často, zejména když se jedná o delší cesty, je vhodné zařazovat pravidelné přestávky v jízdě a trochu své tělo protáhnout. Při každodenní nebo delší cestě autem můžeme cítit zvýšené napětí ve svalech nohou a také únavu svalů, zad, krku a paží. Krátké cvičební přestávky při jízdě nám pomohou předcházet bolestem a zkrácení svalů. V tomto videu se naučíte uvolňovat ramena, protahovat trup nebo uvolnit ruce, nohy a nárty.

Video – 4. díl: Cvičení po jízdě autem

zdroj: YouTube

Cvičení při sedavém zaměstnání

Při sedavém zaměstnání si můžeme zacvičit přímo v kanceláři u pracovního stolu. Jelikož trávíme v práci velkou část dne, nezbývá nám pak už tolik času na cvičení doma. Využijme proto příležitost zacvičit si přímo v práci. Pravidelné protažení nám pomůže uvolnit svaly, nabrat novou energii a opět se soustředit na důležité pracovní úkony. Několikrát denně se krátce protáhněte a budete se cítit mnohem lépe. Protažení těla je u sedavého zaměstnání velmi důležité.

Video – 5. díl: Cvičení při sedavém zaměstnání

zdroj: YouTube

Leták s tímto cvičením ke stažení ZDE

Roztroušená skleróza pohledem urologa

S urologickými a sexuálními obtížemi se během svého onemocnění setká téměř sto procent pacientů s roztroušenou sklerózou (RS). Jak je poznat a jak zmírnit symptomy, to se dozvíte v tomto videu. Pokud mají pacienti s RS urologické nebo sexuální obtíže, měli by se určitě obrátit na specializované urologické pracoviště. Výhodou je, když se jedná přímo o pracoviště spolupracující s RS centrem.

Video – 6. díl: Roztroušená skleróza pohledem urologa

zdroj: YouTube