Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Veselo u Hradu: Aktivisté vypustili panáky s obličeji Zemana a Putina

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - U Pražského hradu bylo dnes živo. Dva aktivisté ze skupiny oMen protestovali proti údajně proruské politice prezidenta Miloše Zemana. Z Malostranského náměstí si donesli nafukovací figuríny a před Hradem je vypustili do vzduchu.

Protestem chtěli aktivisté upozornit také na pokračující ruskou anexi Krymu a na soud s ukrajinskou vojenskou pilotkou Nadijou Savčenkovou.

Panáci s obličeji prezidenta Zemana a ruského prezidenta Vladimira Putina měli podle nich symbolizovat tzv. zelené mužíčky, tedy neoznačené Putinovy bojovníky. Poprvé se označení objevilo během krymské krize, kdy neoznačené jednotky obsadily vojenská zařízení a politické instituce.

"Chceme dnes poukázat na to, že tito zelení mužíčci už nemusejí být jen zelení. Tito neoznačení a nepřiznaní bojovníci, které má dnes Putin již po celé Evropě, ji ohrožují a podkopávají. Nejsou to jen vojáci a tajní agenti, jsou to také novináři a propagandisté, lobbisté a politici," uvedla skupina v tiskovém prohlášení.

Skupina na sebe poprvé upozornila v říjnu 2014, kdy dali dva její členové na tiskové konferenci vlády své názory najevo tak, že svlečení do půl těla premiéra Bohuslava Sobotku vyzvali, aby bránil svobodu a nepomáhal Putinovi.

Témata:  Miloš Zeman Pražský Hrad Vladimír Putin

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy