Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změni se minimální mzda? Zdravotně postižení ji chtějí srovnat

Prezident Miloš Zeman s předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením Václavem Krásou
Prezident Miloš Zeman s předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením Václavem Krásou
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Šéf Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása požádal premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) o urychlené jednání ohledně minimální mzdy zaměstnanců s invalidním důchodem.

Nelíbí se mu, že ministerstvo práce a sociálních věcí ustoupilo od plánu srovnat jejich minimální mzdy od 1. ledna s ostatními příjemci minimální mzdy. Problémy, které mohou mít firmy zaměstnávající větší počet postižených, lze podle Krásy řešit zvláštními kompenzacemi.

Příjemci invalidních důchodů nyní v zaměstnání musejí brát minimálně 9300 korun, což je o 600 Kč méně, než činí sazba pro ostatní zaměstnance.

"Věříme, že si plně uvědomujete, že nižší minimální mzda u příjemců invalidních důchodů je diskriminační věc a že by neobstála před Ústavním soudem," uvedl dnes Krása v otevřeném dopise premiérovi.

Odkázal se v něm tak na žádost ombudsmanky Anny Šabatové Ústavnímu soudu, aby zrušil nařízení vlády stanovující minimální mzdu pro invalidní důchodce.

Témata:  zdravotně postižení Václav Krása minimální mzda

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy