Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přes Česko měl cestovat irácký terorisa, který plánoval útok v Polsku

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha/Amsterodam - Přes Česko měl cestovat terorista, který plánoval útok v Polsku. Na Světové dny mládeže v Krakově měl ve čtvrtek odjet z Ostravy. Policisté ho ale zadrželi už v Amsterdamu.

esko se stává transferní zemí pro mezinárodní terorismus. V Praze měl ve čtvrtek 28. července přistát Iráčan Mohamed Ameen Adnan Samad, kterého zpravodajci znají jako člověka napojeného na radikály. Informovala o tom agentura AKTU.cz.

Nejdříve měl přicestovat linkou z Amsterdamu už odpoledne, později ale přílet změnil na 21:15. Poté chtěl přestoupit na letadlo do Ostravy, odkud měl odjet do Polska. Plánoval zaútočit na Světových dnech mládeže, kterých se v Krakově účastnil i papež František.

Podle zatím nepotvrzených informací byl Samad ozbrojený, další zbraně si měl pořídit v Polsku. V pohotovosti byly ve čtvrtek policejní a zpravodajské složky v Nizozemsku, Česku a v Polsku. Více policistů hlídkovalo na letišti v Praze i Ostravě.

Samad cestoval s falešnými doklady, které byly vydány na jméno Salihi Adnan. Jde o Iráčana žijícího v Řecku. Podle agentury chtěl využít kontaktů, které v Polsku díky části své rodiny. Nakonec se ale nedostal ani do Česka, policie ho zadržela už v Amsterdamu.

O teroristovi i možném útoku informovala všechny strany polská policie. Vysoce postavený důstojník nově vzniklé Národní centrály proti zločinu zprávu potvrdil. Šlo podle něj o tzv. "cestujícího bojovníka" neboli "osamělého vlka".

Témata:  terorismus Policie ČR Nizozemí Česká republika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy