Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hnutí Úsvit - Národní koalice podalo trestní oznámení na Dienstbiera

Jiří Dienstbier /ČSSD/, ministr bez portfeje
Jiří Dienstbier /ČSSD/, ministr bez portfeje
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Zástupci sněmovní strany Úsvit - Národní koalice dnes podali trestní oznámení na ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD). Uvedli to v tiskové zprávě.

S odkazem na nedávnou zprávu v médiích jej podezřívají z pokusu o omezení svobody slova. Novinářům to dnes řekl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch. Dienstbierův mluvčí Patrik Eichler podezření odmítl, podle něj se zástupci Facebooku podobně jednají i jiné evropské země.

Podle serveru lidovky.cz ministr Dienstbier loni nabídl sociální síti Facebook specialistu placeného ze státních peněz, který by administroval či mazal nenávistné projevy jejích uživatelů. Firma Facebook, která podle serveru vyzvala český stát k jednání o tom, jak efektivně bojovat proti xenofobním a nenávistným projevům na sociální síti, nakonec návrh státu odmítla. Dienstbier uvedl, že toto rozhodnutí respektuje.

Úsvit tvrdí, že Dienstbierovo jednání je v rozporu se svobodou projevu, kterou garantuje ústava. Po policii proto chce, aby prověřila, zda nebyl spáchán trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby či trestný čin sabotáže.

„Vyzýváme orgány činné v trestním řízení, aby prověřily, zda došlo ke spáchání trestného činu. Zejména jde o trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby a trestní čin sabotáže, neboť snahou o cenzuru se ministr Dienstbier pokusil poškodit ústavní zřízení České republiky a zavést v rozporu s Listinou práv a svobod v České republice cenzuru," zdůvodnil trestní oznámení předseda poslaneckého klubu Úsvit Marek Černoch.

„Máme opravdu vážné obavy o svobodu slova u nás. Ve jménu politické korektnosti začínají orgány veřejné moci používat opravdové normalizační praktiky. Zavádí se cenzura, neziskovky typu Hatefree dostávají ohromné částky peněz, aby očerňovaly kritiky vládní politiky. Lidé jsou postihováni za své názory, které nejdou s hlavním proudem. Toto trestní oznámení je výstrahou pro všechny cenzory a potlačovatele nepohodlných názorů, že my se nedáme," uzavřel na tiskové konferenci Marek Černoch.

Témata:  Jiří ml. Dienstbier Úsvit - Národní koalice

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy