reklama

„Pondělní rozhodnutí předsednictva se dá interpretovat tak, že sociální demokraté jsou ochotní na sobě nechat dříví štípat jenom proto, aby udrželi vládu. Nakolik je to vhodné, je otázka úhlu pohledu,“ interpretoval pondělní setkání předsednictva Dienstbier v České televizi.

Senátor, který byl proti vstupu ČSSD do vlády, je přesvědčen, že by ČSSD měla z vlády odejít. „Já si myslím, že dnes to tvrdší rozhodnutí ohledně odchodu z vlády mělo padnout, proto jsem použil příměr se štípáním dříví. Měli bychom odejít. Premiér není ochoten bránit koaliční projekt ani ústavu, tak aby podal kompetenční žalobu. Nekoná tak, že by mu na tom záleželo, je to ignorování zájmů ČSSD,“ zkritizoval Dienstbier premiéra Andreje Babiše, který je dle něj „ obětí své vlastní slabosti a závislosti na prezidentovi.“

Dienstbier přiznává, že se může zdát jako „absurdní“, aby kvůli takové „banalitě“ jako je odvolání ministra padala vláda. „Možná to bude obtížné vysvětlit veřejnosti,“ míní.

Podle něj se však hraje o hodně. V pozadí celé vládní krize je totiž snaha prezidenta Miloše Zemana si nárokovat větší pravomoci, než mu přísluší. Dienstbier osočuje prezidenta, že „hrubě porušuje Ústavu“ a „cynicky a bez morálních zásad“ udržuje ústavní a vládní krizi. Senátor proto je jedním z hlasů podporujících  ústavní žalobu Senátu na prezidenta.

Podle senátora by nebylo správným řešením vládní krize, aby ČSSD ustoupila z nominace Šmardy. „My máme ustoupit protiústavnímu a protiprávnímu vydírání prezidenta?“ poukazuje Dienstbier, podle něhož si ČSSD musí zachovat svou úctu a být respektovaná jako rovnocenný koaliční partner.

Dienstbier považuje za správné rozhodnutí předsednictva ČSSD, že předseda strany Jan Hamáček dostal silnější mandát, aby mohl o odchodu z vlády okamžitě rozhodnout sám. Dienstbier by navrhoval, aby odchod uskutečnil ihned a odešel z ČSSD do opozice.

„Je empirická zkušenost, že strany vždy sílí v opozici. Už proto, že nemusí dělat programové i morální kompromisy, které se týkají problémů premiéra. Strana může jasně a zásadově formulovat svoje postoje. A možná by se některé naše priority prosadily i bez naší účasti ve vládě, třeba pro zvýšení rodičovské byly strany napříč sněmovnou,“ myslí si Dienstbier.

Senátor však akceptuje, že ČSSD se rozhodla zatím ve vládě servat a počkat na výsledky dalších jednáních Hamáčka a premiéra s prezidentem. Pokud však Zeman se rozhodne Šmardu nenominovat, pak musí ČSSD odejít z vlády, je přesvědčen Dienstbier.