Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejen Francie se loučila se zavražděným knězem. Zvony se rozezněly i v Česku

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: CzechTourism.com

Praha - Rozezněním zvonů se v úterý některé farnosti v ČR přidají k uctění památky kněze Jacquesa Hamela, kterého zavraždili minulý týden islámští útočníci. K pietě vyzvala české věřící Česká biskupská konference. Zvony se rozezní v úterý 15 hodin.

V katedrále ve francouzském Rouenu se koná pohřeb kněze Jacquesa Hamela, kterého minulé úterý při mši v nedalekém městečku Saint-Étienne-du-Rouvray zavraždili islámští radikálové. Čeští biskupové vyzvali církev, aby rozezněním zvonů ve svých farnostech uctili jeho památku. Vzpomínka na oběť brutálního násilí se uskuteční v den jeho pohřbu, v úterý v 15:00.

Arcibiskupství pražské se také připojuje k výzvě předsednictva České biskupské konference. "Chceme připomenout, že nešlo o výjimečný čin osamělého šílence, ale o čin, který jen dovršil stále narůstající počet útoků na křesťanské kostely, modlitebny a synagogy po celé Evropě," uvádějí arcibiskupové Graubner a Duka.

Ve Francii se konalo několik mší věnovaných oběti teroru. Té nedělní v katedrále v Rouenu se zúčastnila spolu se dvěma tisícovkami katolíků také nejméně stovka muslimů. Vyznavači obou náboženství se tak snaží dát najevo solidaritu a jednotu po vraždě kněze.

Obřad začal ve 14:00 a podle francouzských médií se dá očekávat, že přijde několik tisíc lidí. Pro ty, co se nedostanou dovnitř, bude před katedrálou Notre-Dame instalována obří obrazovka. Mši povede rouenský arcibiskup Dominique Lebrun.

Pětaosmdesátiletého kněze zabili jménem teroristické organizace Islámský stát devatenáctiletý Abdel Malik Petitjean a stejně starý Adel Kermiche. Oba zastřelila policie.

Témata:  Česká republika teroristický útok na kostel ve Francii

Aktuálně se děje

8:20

Svět zasáhla nejsilnější geomagnetická bouře za 20 let. Polární záře byla viditelná i v Česku

Podle americké agentury pro oceán a atmosféru (NOAA) se v pátek na Zemi objevila nejsilnější geomagnetická bouře od roku 2003. Na řadě míst světa včetně Česka tak byla pozorovatelná polární záře.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy