Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dávejte pozor, Češi se více zbavují aut v exekuci

Ojetá Škoda felicia
Ojetá Škoda felicia
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Stočené kilometry ještě nejsou to největší zlo, které čeká na neopatrného kupujícího ojetiny. Větší riziko je v koupi kradeného auta nebo vozu v exekuci.

Prodej ojetých aut mezi soukromníky může mít různé výhody, ale se stále se zlepšující kulturou prodeje ojetých vozů přes profesionální obchodníky nyní při koupi vozu tzv. "na ulici" číhá na případné kupce nesmírné množství rizik. Tím spíše, že profesionální bazary odmítají pochybná auta vykoupit a ta pak končí právě v soukromých inzerátech.

Takové auto může lákat například velmi výhodnou cenou, ale už jsme si několikrát ukázali, že takové auto může také skrývat past v podobě stočených kilometrů nebo zamaskované totální bouračky. To ale nejsou jediná rizika. Zatímco při koupi stočeného auta vás ještě nemusí nic strašného potkat, při koupi auta s falešnými doklady můžete skončit nejen bez auta, ale také bez peněz.

Následná vymahatelnost práva je velmi obtížná a nějakých záruk nebo vrácení peněz od soukromníka se sotva domůžete jinak než zdlouhavou a nákladnou soudní cestou. V čem tedy tato rizika spočívají? Velmi častým podvodem je snaha prodat kradené auto, případně se zbavit auta, na které je uvalena exekuce.

"Měsíčně odmítáme vykoupit spoustu vozidel. Důvodem ale nemusí být jen nevyhovující technický stav. Často je to také kvůli právním vadám, jako jsou exekuce nebo zástavní právo na vozidlo," říká například Pavel Foltýn z Auto ESA.

Kupujícího by mělo zarazit podezřelé chování prodávajícího. Nejčastěji se setkáte s tím, že vozidlo je prodáváno hluboko pod tržní cenou a prodávající je ochoten vám auto přivézt i přes půl republiky. To by vás mělo varovat a tím spíše byste měli být opatrnější.

Konkrétní osobu nebo i auto si můžete prověřit třeba v Centrální evidenci exekucí, ale je to náročné a málo lidí má čas to podstupovat. Navíc plno aut se kupuje spontánně a třeba o víkendu, kdy úřady nepracují.

"Do prověřování vozidel po technické i právní stránce investujeme několik milionů korun ročně," dodává Foltýn. Na případné kupce, kteří se rozhodnou kupovat auto na ulici, čeká ještě riziko ve formě koupě kradeného auta. "Chráníme tak nejen sebe, ale samozřejmě také naše zákazníky, kteří mají jistotu koupě spolehlivého a kvalitního vozu," doplnil.

Legalizovat kradené auto je stále těžší, ale mnohdy podvodníkům stačí falešné doklady, vrak podobného vozu a samozřejmě neopatrný kupující. Na doklady vraku se přepíše kradené auto a legalizace je pak poměrně snadná. "V takovém případě se může stát, že se na to přijde až například při cestě do zahraničí, kdy policie například v Rakousku nebo Německu auto zabaví, neboť ho evidují jako odcizené již několik let," varuje Foltýn.

Kupované auto ale nemusí být přímo kradené. Může se jednat i o situaci, že vám auto prodává někdo, kdo ho například "koupil", ale nezaplatil nebo řádně nesplácel a pak nevrátil původnímu majiteli. Situace je to ale velmi podobná. Varovat by vás mělo to, že auto je napsané na někoho jiného. Pokud kupujete auto psané na někoho jiného, měl by vám prodávající ukázat nejlépe i plnou moc, že může vozidlo prodat jménem jiného majitele.

Při koupi auta se proto obrňte trpělivostí a vše důkladně prověřujte. Pokud kupujete dražší auto, nebojte se využít i placených služeb prověřování vozidel. Nejlépe ale uděláte, když se obrátíte na zavedeného prodejce ojetých vozů, který sám auta prověřuje a kontroluje. Pak máte jistotu, že koupíte auto, které je po právní stránce v naprostém pořádku.

Témata:  auto autobazar exekuce

Aktuálně se děje

16. května 2024 16:53

Pellegrini navštívil Fica v nemocnici. Jeho stav je prý vážný

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy