Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vojenská policie a její nové pravomoci? Mohla by dostat právo používat informátory

Martin Stropnický, ministr obrany ČR
Martin Stropnický, ministr obrany ČR
Foto: Ministerstvo obrany ČR

Praha - Vojenská policie by mohla získat právo používat informátory. Nově by také mohla moci užívat krycí doklady pro své členy.

Mohla by také nově vstupovat do bytů a provozoven sloužících k podnikání. Navrhuje to ministerstvo obrany v novele, kterou poslalo do připomínkového řízení.

Novela navazuje na změnu trestního řádu, která od července umožnila Vojenské policii vyšetřování trestných činů s cílem urychlit trestní řízení týkající se případů kriminality v armádě. Ministerstvo kvůli tomu chce pro armádní policisty podobné možnosti, jaké mají republikoví policisté.

"Využívání osob jednajících ve prospěch Vojenské policie je především zásadním preventivním opatřením, které má za cíl snižovat kriminalitu páchanou v ozbrojených silách České republiky, která je v současné době neustále na poměrně vysoké úrovni," uvedlo ministerstvo bez konkrétních čísel.

Témata:  Vojenská policie Ministerstvo obrany České republiky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy