Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Iráku odcestovalo deset českých vojenských policistů

Vojenská policie
Vojenská policie
Foto: www.vpololomouc.cz

Praha - Do Bagdádu dnes z Česka odletělo sedm instruktorů vojenské policie a tři další vojenští policisté. Mají za úkol cvičit irácké ozbrojené síly a podílet se na ochraně leteckého poradního týmu.

Skupina odletěla z letiště Kbely ráno ve 3:30. V Iráku působí letecký poradní tým, česká armáda do země před týdnem vyslala i 12 vojenských chemiků.

Sedm příslušníků Velitelství Vojenské policie Tábor vystřídá čtyři své kolegy na základně v Bagdádu, kde budou působit od 10. února po dobu šesti měsíců. Tři další vojenští policisté se budou podílet na ochraně osob z leteckého poradního týmu. V něm působí v současné době 30 českých vojáků.

Vojenští policisté se budou podílet na výcviku irácké policie v rámci italského kontingentu. Zaměří se na výuku základních policejních činností v oblasti střelecké, taktické a zdravotnické. Obdobnou pomoc jako vojenská policie poskytují už nyní i čeští policisté.

"V průběhu roku by měla tuto misi na bázi Mnohonárodního praporu Vojenské policie podpořit i Vojenská policie Slovenské republiky," oznámil brigádní generál Pavel Kříž.

V Iráku od srpna 2016 působí čeští vojáci, jejichž úkolem je výcvik zdejších pilotů na letounech L-159. Před týdnem byla do země vyslána dvanáctičlenná výcviková jednotka chemického vojska, která mentoruje specialisty chemického vojska tamní armády v ochraně proti zbraním hromadného ničení.

Témata:  Armáda České Republiky Irák Vojenská policie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy