Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komentátor Macek se zamyslel nad Tureckem a přiznal: Na co EU, v Evropě se množí miliony Turků

Miroslav Macek
Miroslav Macek
Foto: Česká televize

Praha – I tento týden se spoluzakladatel ODS a komentátor Miroslav Macek zaměřil na glosování aktuálních témat. Jeho komentářům dominuje otázka Turecka a Evropské unie, nezapomněl si ale rýpnout ani do českých politiků a stran.

Ankara pohrozila Evropské unii vypovězením dohody o uprchlících, pokud Brusel do října nezruší víza pro turecké občany cestující do unijních zemí. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu to řekl v rozhovoru pro německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Evropská komise hrozbu v reakci odmítla.

„To jen, abyste se na podzim nedivili... Ti Turci jsou vůbec neuvěřitelní! Klidně oznámí, že základna USA (NATO) v Turecku hrála roli v nějakém pokusu o státní převrat! To jim přece nikdo nemůže uvěřit! Vždyť se stačí podívat do historie a hned je navýsost jasné, že se USA nikdy nikde neangažovaly ve svrhnutí nějakého režimu, že ano?" rýpnul si Macek.

A pro připomenutí dodal ještě jednu poznámku. „Allahu Akbar provolávali na demonstraci na podporu tureckého prezidenta Erdogana v Kolíně nad Rýnem integrovaní, mírumilovní a demokracii milující Němci tureckého původu," napsal.

S Tureckem však účtuje i dál. „Líbí se mi Jean Claude Juncker, když říká, že zavedou-li Turci trest smrti, budou mít problém se vstupem do EU. Jako by problém s oficiálním vstupem neměli už drahně let, jako by jich už v Evropě nebyly množící se miliony a jako by jim to nyní mělo vadit, když další chtějí vstoupit do EU zcela jiným, plíživým způsobem," vysvětluje na svých stránkách Viditelný Macek.

A když už byl u Evropské unie, zaměřil se na to, jak vlastně fungují eurodotacedotace. „Dám sousedovi stovku a on mi vrátí 180 korun. Přitom mi nařídí, co si za ně mám pořídit a do kdy a pokud tak neučiním, budu mu muset vrátit 180 korun s 20% pokutou. No, neberte to!" uvádí.

A přidává i další příklad. „Dotace doopravdy: Vydělám 1000, Andrejovi pošlu 650, zůstane mi 350. Andrej pošle Jeanovi 150. Chci si koupit stroj za 500, ale už mi na něj nezbylo. Požádám tedy Andreje o příspěvek 150, vypracuji „projekt" a čekám. Andrej je dnes mimořádně dobře naložen a tak brnkne Jeanovi a dostane 150 zpět. Poté mi pošle psaní, že dostanu 150 a nadiktuje, co si smím koupit, jinak vrátit a 20% penále. A já jsem rád, že jsem dostal „dotaci z EU" a všude to musím oznamovat a lepit cedulky o EU-dobrodiní," píše Macek.

A do Babiše si šťouchnul ještě jednou. „EET má přinést do státního rozpočtu jen od hospodských a hoteliérů za pouhý prosinec 0,5 mld navíc...Tomuhle může věřit jen absolutní idiot nebo člen Svědků Babišových," říká.

Ministr financi není jediný, kdo to od něj schytal. „Kde jsou ty časy, kdy Miloš Zeman halasně vytruboval, že v době ekonomické prosperity musí stát šetřit, aby v období krize investicemi ekonomice vypomáhal. Dnes si pochvaluje státní rozpočet na rok 2017 s deficitem 60 miliard korun," povzdechl si komentátor.

„Zdá se, že jihomoravský hejtman Michal Hašek bude další z politiků, který dojede na ženskou, v jeho případě dokonce na dvě: falešnou tiskovou mluvčí Janu Mrencovou, která inkasovala 400.000.- Kč ročně z našich daní bůhví za co (že „dřela jako kůň" se už nedá použít) a skutečnou tiskovou mluvčí Denisou Kapitančikovou, která prozradila, jak to vše chodilo. Pokud něco takového Michal Hašek politicky přežije, je opravdu čas na defenestraci a emigraci..." domnívá se.

„Podle prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu utratilo Ministerstvo zemědělství téměř miliardu a půl z veřejných peněz a vlastně tak úplně neví za co. Kontrola zahrnovala roky 2007 až 2014. Znamená to, že ministerstvo „vyhodilo oknem" v průměru každoročně cirka 190 milionů. A zcela „překvapivě" dopadla nejhůře kontrola dotací pro neziskové organizace, které pořádaly vzdělávací akce a poskytovaly poradenství. Zadání byla tak obecná, že z přijatých žádostí nebyl nikdo schopen posoudit, zda projekt, který se o dotace uchází, má vůbec nějaký smysl. Dodávám: Stačilo by ovšem zjistit, kolik z příjemců těch milionů jsou lidovci nebo jejich rodinní příslušníci, neboť lidovecká mafie je zcela stejná jako mafie jiné..." nebere si Macek servítky s nejmenší vládní stranou.

Témata:  Miroslav Macek EU Turecko

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy