Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krádeže ve firmách? Průzkum ukázal zajímavá fakta

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Každá třetí firma v Česku se během uplynulých dvou let stala obětí hospodářské kriminality. Až ve dvou třetinách případů šlo o krádež majetku.

Zaměstnanci se podílejí na hospodářské kriminalitě ve firmách přibližně ve stejné míře, jako lidé mimo firmu (např. zákazníci v obchodech). Letošní průzkum hospodářské kriminality provedený poradenskou společností PwC v České republice ukázal na nepatrnou převahu externích pachatelů (54 %).

Necelou polovinu (43 %) mají naopak na svědomí zaměstnanci. A u některých podvodů společnosti ani neví, kdo byl pachatelem.

Nepříjemnou zkušenost má například brněnská potravinářská firma AG Foods. Společnost s obratem přes miliardu korun a řadou zahraničních poboček se před nedávnem ve zlém rozešla s dvojicí dnes už bývalých manažerů. Ti si totiž odnesli receptury a rozjeli vlastní byznys. V současné době proti nim podniká firma silné právní kroky.

Kdo nejčastěji krade?

Podle celosvětového průzkumu hospodářské kriminality se s největší pravděpodobností jedná o zákazníka (25 %). Zákazník se podle průzkumu podílí na hospodářské kriminalitě častěji než obchodní zástupci či zprostředkovatelé (17 %), kteří byli na první příčce žebříčku v posledním průzkumu z roku 2014, nebo prodejci (10 %).

Pokud je pachatelem zaměstnanec, pak jde nejčastěji o muže ve věku 31 až 40 let s vysokoškolským vzděláním. Zpravidla ve společnosti pracuje tři až pět let.

Témata:  krádeže firmy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy