Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo se chystá na boj se suchem. Uvolní několik milionů korun

Ministerstvo životního prostředí
Ministerstvo životního prostředí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministerstvo životního prostředí se chystá na boj se suchem. V srpnu a září vyhlásí několik výzev z evropských dotací. Zaměří se například na zlepšování kvality vody, znečištění povrchových a podzemních vod, výstavbu a dostavbu vodovodních sítí a přivaděčů pitné vody. 

O plánu rezortu dnes informovala mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. MŽP má na opatření proti suchu připraveno v Operačním programu Životní prostředí do roku 2020 téměř sedm miliard korun. Většinu z nich chce uvolnit ve výzvách pro obce, podniky a drobné podnikatele ještě letos.

V rámci prioritní osy 1 operačního programu ministerstvo vyhlásí v září tři výzvy. Dotace z EU by tak například měly pomoci snížit množství vypouštěného znečištění do povrchových i podzemních vod z komunálních zdrojů nebo podpořit projekty na úpravu vody či čističky odpadních vod.

MŽP vyhlásí již v srpnu výzvy, které podpoří obnovu vodních prvků, jako například tůně, mokřady a malé vodní nádrže, ale i revitalizaci vodních toků a niv. Na konec září chystá úřad podle mluvčí uvolnit peníze na projekty pro péči o vodní prvky a mokřadní biotopy ve významných chráněných územích.

„Ve spojitosti s vodou připravujeme výzvu zaměřenou na likvidaci nepotřebných vrtů. Jedná se o nepoužívané průzkumné vrty, většinou ve správě ČHMÚ, které se budou technicky zabezpečovat tak, aby nedocházelo v budoucnu k možné kontaminaci podzemních vod," uvedla Roubíčková. Výzvu ministerstvo spustí pravděpodobně na konci září či začátkem října.

Sucho letos sice není ve všech oblastech, přesto se odborníci shodují, že by stát měl riziko sucha a jeho prevenci řešit. Sucho v současnosti trápí zejména vegetaci ve východních Čechách a na střední a severní Moravě. Pokud se v zimě nedoplní zásoby vody, může se podle expertů sucho znovu objevit příští rok.

Témata:  Ministerstvo životního prostředí České republiky sucho

Související

Aktuálně se děje

8:54

Putin oficiálně posvětil partnerství Ruska a Íránu

Ruský prezident Vladimir Putin přijal návrh na podepsání dohody o strategickém partnerství s Íránem, který mu předložilo ruské ministerstvo zahraničních věcí. Uvedl to server Times of Israel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy