Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Romové dostávají věci od sociálky, které prodávají, koluje internetem. Jak to skutečně je?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Romové v Terezíně dostávají pračky zadarmo, jediné, co musí udělat, je skočit si na sociálku. A pak je ještě zabalené odvezou do zastavárny, kde za ně dostanou peníze na ruku – i když jen pětinu jejích reálné ceny. I takové zprávy kolují po internetu a sdílí je stovky či tisíce lidí – dokonce i vlivní politici. Poukazuje na to server Faktus, který se podobné mýty snaží vyvracet.

Server se snaží vyvrátit hoax, který podle něj do světa vypustil prostřednictvím Facebooku kandidát do Senátu Jiří Maria Sieber z politického hnutí Řád národa. Ten přinesl příběh jeho kamaráda, který „který má bazar v Terezíně a často mu tam cikáni nosí nové pračky nebo nový nábytek, který si koupili za peníze od sociálky". 

V jeho příběhu do zastavárny přišla Romka, které sociálka před třemi dny zaplatila pračku za 5 tisíc korun a která ji následně zastavárníkovi prodala za tisícovku. Příběh je doplněn také fotkou pračky, kterou měla žena prodat. Ta se ale dá na internetu dohledat, pochází z článku, který zveřejnila Charta.

Server Faktus poukazuje, že „podle platné legislativy může potřebný člověk dostat mimo jiné dávku mimořádné okamžité pomoci a z ní si také zakoupit „okamžité nezbytné potřeby", tedy i pračku či postel, ale neznamená to (jak název napovídá), že by si pro tuto dávku mohl chodit opakovaně".

Na hoax pro server zareagoval Jaroslav Legner, vedoucí oddělení Hmotné nouze v Litoměřicích, pod který Terezín spadá. Podle něj bylo letos k 1. 8. 2016 vyplaceno celkem 19 kusů materiální okamžité pomoci, v roce 2015 bylo za stejné období vyplaceno 41 kusů. „Opakované žádosti na ty samé předměty jsme nevyplatili," uvedl. Podle záznamů na jeho oddělení pouze dvě mimořádné okamžité pomoci byly využity na nákup pračky.

Romka z příběhu také tvrdila, že je klidná, protože sociálka Romy nikdy nekontroluje, takže na to nikdo nepřijde. Ani to ale podle Legnera není pravda. „Máme povinnost sledovat u žadatelů žádosti o mimořádnou okamžitou pomoc, právě z důvodu opakovaných žádostí. Obzvlášť, když se přistěhují z jiného regionu, a tuto povinnost vykonáváme pravidelně," dodal.

Jednou opakovanou žádost jeho úřad zaznamenal jen jednou – v roce 2014, a šlo o postel, kterou údajně zničila plíseň. A tato žadatelka neuspěla. Při jiné kontrole zaznamenalo Legnerovo oddělení, že příjemce mimořádné okamžité pomoci prodal novou lednici a koupil si starší a finanční rozdíl použil pro své potřeby.

Server netají překvapen nad tím, že tuto informaci sdílel i bývalý ministr práce a sociálních věcí za ČSSD Zdeněk Škromach, který problematiku zná. „Po dvou dnech má Siebrův post více než 10 000 sdílení. Mezi prvními sdíleči byl i bývalý ministr práce za ČSSD Zdeněk Škromach. Na svém facebookovém profilu 2. srpna uvedl, ať mu lidé píší, jestli je Siebrův příběh pravdivý. Překvapivá výzva od politika, který zákon o hmotné nouzi v roce 2006 předkládal a moc dobře ví, jak funguje (nebo by to aspoň měl vědět). Než jsme mu stihli odpovědět, příspěvek ze své zdi smazal," píše Faktus.

Témata:  romové hoax

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy