Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozby českých silnic? Odborník promluvil

Silnice
Silnice
Foto: Pixabay

Praha - Bezpečný a plynulý provoz na silnicích je snem snad každého řidiče. Co pro něj ale můžeme udělat a čemu se naopak vyvarovat? Vyrazili jsme se zeptat odborníka!

Jedním z nejnebezpečnějších jevů na českých silnicích je podle Víta Jedličky riskantní předjíždění. Jednou za čas se s ním na vytížených silnicích setká každý. "Je to úkon, který se děje většinou ve větší rychlosti a zásadní chybou je třeba předjíždění před horizontem nebo před zatáčkou," varuje expert. Bohužel spousta řidičů ignoruje plnou čáru a předjíždí i na nepřehledných místech, kde tak ohrožují nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu.

"Řidič si myslí, že to stihne, myslí si, že tam vidí, že to určitě dá. A většinou se pak jedná o dopravní nehody s velmi vážnými následky," shrnuje smutnou realitu Jedlička. Dalším problémem jsou podle něj například neukáznění cyklisté, zejména ti špatně osvětlení, kteří nejsou ve tmě takřka vůbec vidět.

Samostatnou kategorií jsou pak motorová kola a koloběžky. "Tyto vozítka mají jezdit do 27 kilometrů v hodině, většinou jim to ale jezdí padesát a lidé na tom nemusejí mít ani přilbu," popisuje další nešvar českých silnic Vít Jedlička. Bohužel v případě střetu s automobilem jde i zde často o život.

Jak se tedy chovat na silnici, aby byl provoz co nejbezpečnější a plynulý? "Zásadní je se více soustředit na jízdu, předvídat a mít plán co chci dělat a kam jedu," radí dopravní expert, který školí řidiče již 17 let. Dobrou prevencí je dodržování bezpečné vzdálenosti mezi vozidly: "Pak nemůže nastat situace, kdy jede někdo velice blízko za vozidlem, vozidlo před ním začne brzdit a on musí jít okamžitě prudce po brzdě," udává příklad Jedlička.

Je potřeba, aby čeští řidiči trochu změnili své smýšlení a nebrali silnici jako závodní dráhu: "Na silnici nejde dohonit čas. Jediný způsob, jak někam přijet včas, je vyjet dřív," říká Jedlička a apeluje na řidiče, aby k sobě byli navzájem ohleduplní: "Občas bychom měli někomu třeba malinko pomoci, uvolnit místo, protože jindy se do toho můžeme dostat třeba zase my a budeme rádi, když nás někdo pustí," uzavírá expert.

Témata:  silnice doprava silniční provoz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy