reklama

Z aktuálních aktivit čínských investorů v ČR je nejlépe vnímán plánovaný vznik přímé letecké linky Praha-Čína, který vnímá v souhrnu kladně 84,8 % domácí populace.

Velmi zajímavé je i zjištění, že v souhrnu 74 % dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, vnímá kladně i historicky první návštěvu čínského prezidenta ČR. Čínský prezident Si Ťin-pching, který v loňském říjnu navštívil Velkou Británii, navštíví 28. března ČR a poté odcestuje do USA.

Historicky první návštěvu čínského vrcholného představitele v historii ČR přitom vnímá 38,9 % dotázaných jako návštěvu představitele jednoho z ekonomicky nejsilnějších států, který má dobré obchodní vztahy jak s Ruskem, tak s Anglií a USA a nyní i s ČR. Jako významnou událost pro ČR a její ekonomiku vnímá tuto státnickou návštěvu 25,6 % dotázaných. Naopak jako návštěvu představitele totalitního státu, s níž nesouhlasí, vnímá tuto událost pouze 12,1 % dotázaných.

Skutečnost, že většinová domácí populace vnímá aktivity čínských investorů v ČR velmi pozitivně, dokládá i kladné hodnocení v souhrnu 73,1 % navázání strategického partnerství mezi ČR a Čínou a prohloubení vzájemné spolupráce.

Stejně tak další plánované investice Číny do ČR hodnotí v souhrnu kladně 65,9 % dotázaných.

Nadpolovičně (56,5 %) je v souhrnu domácí veřejností kladně hodnocen i vstup čínských bank na český finanční trh.

V souhrnu 55,3 % fanoušků a příznivců domácí fotbalové scény pak kladně hodnotí i nákup fotbalové Slávie čínskými investory. Jistým vzorem příznivcům fotbalu může být i tradiční anglický fotbalový klub Chelsea FC, jehož majitelem se v roce 2003 stal ruský miliardář Roman Abramovič, pod jehož vedením nastala nejúspěšnější doba v historii klubu. Vstup silného zahraničního investora do tradičního českého klubu tak může v očích řady fotbalových příznivců být vnímán jako pozitivní signál pro celé domácí fotbalové prostředí, které se dlouhodobě potýká jak s nedostatkem diváků na stadionech, tak i s tím souvisejícími finančními problémy.

Kladné nadpoloviční hodnocení v souhrnu 69,4 % dotázaných panuje i v názoru na návštěvy Čínské lidové republiky prezidentem Milošem Zemanem a dalších českých politiků.

Skutečnost, že u domácí populace nepřevažuje vůči Čínské lidové republice animozita, ale naopak převládá kladný vztah, je patrný i v názoru na obchodní a partnerské vztahy ČR s Čínou, s níž bychom dle názoru v souhrnu 74,4 % dotázaných měli vzájemnou spolupráci dále více upevňovat.

Navázání hlubší hospodářské spolupráce ČR s Čínou je podle názoru 40,3 % dotázaných velice správné řešení pro vyvedení ČR z hospodářské závislosti na EU. Navázání hlubší hospodářské spolupráce ČR s Čínou je dle názoru 29,5 % respondentů jednoznačně správný krok, který bude ve všech směrech pro ČR výhodný. Naopak jako odsouzeníhodný krok, kterým ČR legitimizuje porušování lidských práv v Číně, považuje navázání hlubší hospodářské spolupráce ČR s Čínou 9,6 % dotázaných.

Pražští zastupitelé schválili podpis sesterské smlouvy s hlavním městem Čínské lidové republiky Pekingem. V jejím rámci rovněž schválili uznání jednotné Číny, tedy že Tchaj-wan je součástí Číny. Partnerství hlavní domácí metropole s Pekingem považuje za správné a prospěšné v souhrnu 50,9 % veřejnosti.

V souhrnu lze říci, že za většinově kladným hodnocením navázaní vzájemné hospodářské spolupráce mezi ČR a Čínou může stát mj. jak skutečnost, že Čína je jednou z nejsilnějších a nejrychleji se rozvíjejících ekonomik světa, tak i skutečnost, že většina spotřebního zboží včetně značkové elektroniky, ale i značkového oděvního zboží, se vyrábí právě v Číně. Navíc veškeré výroby z Číny postupem času získali punc kvality a není tedy již žádný zásadní důvod, proč Čínu vnímat negativně. Nicméně v kontextu právě s ekonomickými aspekty se lze domnívat, že domácí populace vnímá vzájemné partnerství Číny a ČR jako příslib přísunu kapitálu potřebného k oživení domácí ekonomiky a garance určité formy jistoty, která může být garantem vzniku nových pracovních míst, a obecně i dalších zajímavých příležitostí, které toto partnerství do budoucna může pro ČR znamenat.