Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letošní Perseidy budou vidět nejlépe za posledních 20 let

Jasná Perseida na celé obloze ve Vodnáři
Jasná Perseida na celé obloze ve Vodnáři
Foto: Dr. Pavel Spurný

Po roce bude na noční obloze znovu možné pozorovat roj Perseid. Pokud budete mít letos štěstí na jasnou oblohu, můžete spatřit na konci tohoto týdne velkou podívanou. Kromě meteorického deště obloha nabídne pohled na krásné seskupení dorůstajícího Měsíce se dvěma planetami Sluneční soustavy a jasnou hvězdou.

Meteory jakoby vylétají ze souhvězdí Persea, proto se jim říká Perseidy. Takzvané padající hvězdy, které se v minulých staletích uvolnily z komety Swift-Tuttle, budou viditelné na konci příštího týdne - dobře pozorovatelné budou hned ve dvou nocích - ze čtvrtka na pátek 11. a 12. srpna a z pátku na sobotu 12. a 13. srpna.

What's up in the sky to see in August? Spot Mercury, Venus, Mars, Jupiter & Saturn! Also, the Perseid meteor shower.https://t.co/3gQ5YUs5kl

— NASA (@NASA) 1. srpna 2016

 

Když se dráha Země zkříží s dráhou komety, částečky kometárního prachu vletí vysokou rychlostí do zemské atmosféry, třením o vzduch se zahřívají a vzplanou. Zářit začínají ve výšce zhruba 120 kilometrů nad Zemí, pohasínají o desítky kilometrů níže.

Pokud vyrazíte na místo, kde není osvětlená obloha, můžete tak spatřit průměrně 70 meteorů za hodinu. Astronomové doporučují úkaz pozorovat na odlehlejších místech za městem, nebo ve hvězdárnách. Jev bude provázet seskupení dorůstajícího Měsíce, planet Mars, Saturn a jasné hvězdy.

Letošní maximum Perseid nastane v pátečních odpoledních hodinách, takže na 150 meteorů za hodinu se u nás těšit nemůžeme, ale zajímavou podívanou máte zajištěnou i v ČR. Perseidám se také říká padající hvězdy nebo slzy svatého Vavřince, který má svátek 10. srpna.

Témata:  perseidy vesmir

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy