Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Od neštěstí ve Studénce uběhlo 8 let, viník je stále neznámý

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Studénka - Květiny, zapalování svíček a slzy. Rodiny uctily památku obětí nejtragičtější železniční nehody, která se stala přesně před osmi lety ve Studénce.

Kdo je zodpovědný za smrt jejich blízkých, však doposud nevědí. Soud se táhne roky a za 8 lidských životů a 95 zraněných nebyl nikdo potrestán. Dokonce ani není jasné, kdy soud skončí.

8.8.2008, toto datum změnilo životy stovek lidí. Vlak Comenius 108 do cílové stanice nedojel. Strojvedoucí uviděl vlnící se most, který za několik vteřin spadl na koleje před jedoucí vlak. Stačil ještě zatáhnout za brzdu a zpomalit vlak ze 134 kilometrů na devadesát.

nehodu nepřežilo 8 lidí, mezi nimi i osmiletá holčička. O syna přišel i pak Mikula z Ostravy. Nestihl dřívější vlak do Prahy na koncert a zpoždění se mu stalo osudným.

Pozůstalé a cestující zajímá odpověď na jedinou otázku: Kdo za zkázu a tragédii může?

Roky táhnoucí se proces, deset obžalovaných, dvě stavební firmy, několik navzájem protichůdných znaleckých posudků, nespočet odborných termínů a jedenáct tisíc stránek soudního spisu. A žádný verdikt.

Nyní se čeká na klíčový výsledek zátěžové zkoušky podpěr mostní konstrukce, což by mohlo mnohé objasnit. Kdy ale soudní maraton skončí, jasné není, může se stát, že ani při smutném desetiletém výročí rodiny obětí viníka znát nebudou.

Témata:  Studénka nehody vlaků vlaky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy