reklama

V českých hotelech a penzionech se ve druhém čtvrtletí ubytovalo 4,6 milionu turistů, což je meziročně o 3,1 procenta více. Strávili v nich i více nocí, jejich počet se zvýšil o procento na 11,6 milionu. Návštěvnost tak nepřetržitě roste již třetím rokem.

Hrozbu zejména z pohledu hostů ze zámoří představují podle Musila teroristické útoky v Evropě, pro řadu Čechů je to naopak důvod nevyjíždět ven a užít si tuzemskou dovolenou. "Celkově tak letos v Praze očekáváme nepatrný nárůst obsazenosti hotelů z loňských 75 na 76 procent. Průměrná cena za hotelový pokoj by měla vzrůst o necelých 100 Kč na 2212 korun za noc," uvedl Musil.

Nejvíce turistů přijelo do Česka z Německa, Slovenska a USA, řekla ČTK Markéta Vogelová z agentury CzechTourism. Právě u Američanů se však podle ní ve druhém čtvrtletí zřejmě projevily obavy z bezpečnosti v Evropě, protože po dlouhém období nárůstu jejich počty mírně poklesly. Pokračoval také propad příjezdů ruských turistů, a to o 24 procent. V první desítce se objevily ještě další dva zámořské trhy, Čína a Jižní Korea. Příjezdy z těchto zemí opět vzrostly, ale mírnějším tempem než v minulých obdobích.

Vogelová očekává, že bezpečnostní situace a nedávné události ve Francii a Německu ovlivní také hlavní letní sezonu, kdy počty zahraničních turistů porostou ale jen velmi mírně. Významnější růst naopak očekává ze strany tuzemských turistů, kteří v obavě před cestou do zahraničí raději zvolí dovolenou v Česku. Bezpečnost destinace je nyní klíčovým faktorem při výběru dovolené. ČR má v tomto ohledu velmi výhodnou pozici, neboť je dlouhodobě považována za bezpečnou destinaci, dodala Vogelová.