Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klaus rázně varuje před elitami. Pak odpověděl na otázku, jestli jsme hloupí

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Někdejší prezident Václav Klaus netají to, že není se současnou situací v Evropě spokojen – a to ať už jde o Evropskou unii obecně či řešení uprchlické krize. Co se ještě musí stát, aby lidé v Evropě i u nás konečně otevřeli oči a začali tuto věc brát vážně? Mě to trošku deprimuje, říká v reakci na nedávnou sérii teroristických útoků.

Klaus v rozhovoru pro Týden přiznává, že mu zůstává rozum stát nad evropskými politiky a jejich přístupem k celému dění. „Myšlenka, že si tito lidé nevidí na špičku nosu, se mi nezdá pravděpodobná. Myslím, že tak absolutně hloupí – jak říkají moji synové, „s IQ méně čtyři" – určitě nejsou. Takže je to nějaký evidentní záměr," myslí si.

Naprosto také odmítá reagovat na chování německé kancléřky Angely Merkelové. „Nechci dělat laciné silácké výroky, ale její postoj je pro mě opravdu naprosto, naprosto nepochopitelný. Zejména mě – nevím, jestli říci rozesmálo, nebo něco jiného – její poslední vystoupení. V něm se vrátila ke svému Wir schaffen das, tedy My to dokážeme. Což snad musí říkat z legrace, protože musí vědět, že si to slízne ve všech médiích. Ještě více mě ale pobouřila její věta, že to je pro Němce velká historická zkouška a že v ní obstojí. Přivolat si takovou zbytečnou pohromu sám na sebe a říct, že to je historická zkouška, to nevím, nakolik to může myslet vážně," říká otevřeně exprezident,

Politici si podle něj myslí, že jsou lidé hloupí a že jim na vše skočí. „Oni si ve svém multikulturalistickém blouznění opravdu přejí vytvořit novou Evropu a nového evropského člověka. A toho z nás, starých Evropanů, prostě nevytesají, nevykřešou. A proto si asi musejí myslet, že je dobře, že přijdou noví lidé, které budou otesávat, obrušovat a uhlazovat k obrazu svému a k obrazu jejich vidění Evropy," myslí si Klaus.

Terorismus je podle něj možné zastavit jedinou cestou. „Zastavit rezolutně všemi možnými prostředky dnešní masovou migraci do Evropy. Zastavit. Tečka. I když všichni sluníčkáři, pražskokavárníci a pravdoláskovci budou samozřejmě říkat, že migrovat je základním právem člověka žijícího na zemi a jen zločinci – třeba Klaus na straně jedné a Trump na straně druhé – si mohou myslet opak. Druhý krok: vracet zpět všechny, kteří do Evropy načerno domigrovali. Jiná cesta v žádném případě neexistuje. Myšlenka, že se budeme více ozbrojovat nebo zvyšovat počty bezpečnostních rámů na každých dveřích – od obchodů po školy –, je podle mého absurdní," vysvětluje v rozhovoru.

Na závěr rozhovoru se Klaus dotkl i otázky prezidentské volby. Vzduchem prý lítají mnohá jména kandidátů. „Na to mám jednu jedinou větu: chtěli jste přímou volbu, máte ji. Já přímou volbu prezidenta považoval za omyl, zásadně jsme proti tomu vystupovali," připomněl s tím, že si i teď myslí, že jde o omyl.

„Skoro každý se mě ptá na pana Horáčka, který není žádným mým osobním přítelem. Také jsem pozdvihl obočí, když se jeho jméno objevilo. Ale když jsem si nedávno přečetl, že se s prezidentskou ambicí vrací ET mimozemšťan z jiného světa – pan Švejnar –, tak jsem si řekl, že to by snad byl Horáček lepší. Protože tady alespoň žije s námi, zatímco Švejnar žije na jiné planetě," dodal k jednomu z prezidentských kandidátů.

Na jeho slova zareagoval i sám Horáček, který na Facebooku napsal: „Každý pořádný závod je třeba odstartovat. Třeba výstřelem. Nebo ještě výrazněji. Stalo se: prof. Václav Klaus v závěru svého povídání povytáhl obočí."

Témata:  Václav Klaus EU Michal Horáček

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy