Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko zvládne přijmout desetitisíce uprchlíků, tvrdí ekonom

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha - Zdeněk Kudrna, ekonom z Univerzity v Salzburgu, tvrdí, že v zemích jako Česká republika to mají populistické strany velmi jednoduché, protože uměle vytvořený problém s migranty pracuje jen se strachem z neznáma. Přitom bychom jich prý mohli přijmout i desetitisíce.

"Je to ideální situace pro populisty. Všechno lze snadno vyhrotit, aniž by museli počítat s tím, že voliči budou chtít i reálná řešení," řekl Českéku rozhlasu Kudrna a dodal: "Zatímco ve Francii nebo v Německu je to reálný problém, který se musí reálně řešit, v Česku a v dalších středoevropských zemích je to v podstatě marginální problém, protože tady ani migranti, ani islámská komunita natož nějací islamisté nejsou."

"Je to v podstatě uměle vytvořený problém, který se politizuje především ze strany populistických politiků, což vede k tomu, že se veřejná debata dostává až do úplně absurdních konců, kdy je část voličů ochotna klást rovnítka mezi migranty a teroristy nebo mezi muslimy a teroristy. To se ale neděje v zemích, kde opravdu mají nějakou zkušenost s tím problémem – kde muslimské a migrantské komunity jsou relativně velké," vysvětlil.

"Ani desítky tisíc migrantů by českou společnost zásadně nezměnily. A pokud by se aplikovala promyšlená integrační politika jako ve Vídni, tak by se problémům dalo předejít. V některých zemích se blížíme limitu, kdy lze zvládnout v rámci společnosti integrovat migranty. Ale to zase vůbec neplatí o Česku. Tady kdybychom se bavili o desítkách, stovkách a tisících migrantů, tak je to zvládnutelný problém," domnívá se rakouský ekonom.

"Zatímco padesátiletý Čech nemá žádnou životní zkušenost s terorismem, tak padesátiletý Němec si může vzpomenout na sedmdesátá léta, kdy v Německu probíhaly teroristické útoky – oni to přestáli bez toho, že by museli omezit zásadní svobody, aby se museli zabednit ve své vlastní zemi a aby museli zabránit tomu, že by jakýkoliv cizinci mohli přicházet do Německa. Mají historickou zkušenost, že je to nepříjemná situace, ale je řešitelná bez hysterických nebo populistických řešení," podotkl.

Témata:  Česká republika uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy