Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Růžička se hájí u soudu: Trestný čin zpronevěry jsem nespáchal, jde o pseudokauzu

Vladimír Růžička s hokejovým týmem ČR 2010, autor: Jarba
Vladimír Růžička s hokejovým týmem ČR 2010, autor: Jarba
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Před pražským soudem dnes stanul hokejový trenér Vladimír Růžička, který čelí obvinění z dvojí zpronevěry 250.000 korun určených pro klub HC Slavia Praha. Obžalobu odmítl. Jednání bude pokračovat 27. září.

Jeho vyjádření trvalo zhruba minutu, poté odmítl dále vypovídat a z další účasti na jednání se omluvil. Soudce následně vyslechl někdejší členy představenstva Slavie, přičemž všichni až na jednoho uvedli, že o převzetí sponzorského daru Růžičkou vůbec nevěděli.

Obžaloba viní Růžičku ze dvou totožných skutků spáchaných rok po sobě: na jaře 2012 a poté v květnu 2013 údajně převzal na zimním stadionu v Edenu sponzorský dar od podnikatele Miroslava Palaščáka, a to pokaždé čtvrt milionu. Peníze prý úmyslně nepředal klubu, ponechal si je ve své moci a nakládal s nimi jako s vlastními. Dar nikdy nebyl zaevidován v účetnictví Slavie. Na Palaščákovu výslovnou žádost částku 500.000 korun vrátil až v listopadu 2014, kdy už v klubu nepůsobil, a to ze soukromého účtu své manželky.

"Odmítám to jednání. To, že jsem spáchal trestný čin. Přijal jsem od Palaščáka dvakrát 250.000 korun, načež on měl dodat věci, které by byly vyřízeny papírově. Ani přes nějaké výzvy ty papírové věci nedorazily," prohlásil při svém stručném vyjádření Růžička. Doplnil, že když stejný stav trval déle, tak peníze dobrovolně poslal na Palaščákův účet. "On mi už nic neurgoval," dodal.

Zlatý olympijský medailista z Nagana a současný kouč extraligového Chomutova, který kvůli trestní kauze rezignoval na post trenéra české reprezentace, přišel k Obvodnímu soudu pro Prahu 10 v doprovodu přítelkyně a svých dvou advokátů. Před jednáním působil sebevědomě, se soudcem potom hovořil tiše a jeho výpověď místy nebyla souvislá. Novinářům odpovídat nechtěl.

Soudce Tome Frankič uvedl, že na dnešek předvolal jako svědka i Palaščáka, ten ale nedorazil.

Slavia v kauze figuruje jako poškozená, po Růžičkovi chce půl milionu. "Nevím, co mohl pan Růžička myslet tím, že se čekalo na další doklady - nic než reklamní nebo darovací smlouvu není potřeba doložit," podotkl bývalý obchodní ředitel Ladislav Blažek.

V Růžičkův prospěch tak vyznělo jen vyjádření někdejšího předsedy představenstva Tomáše Kotouče, který záležitost označil za "pseudokauzu".

"Byla to doba, kdy klub neměl peněz nazbyt. Kdyby se někde poflakovala taková částka, tak bych o tom zcela nepochybně věděl. Byla naprosto jednoznačná povinnost tyto záležitosti účtovat," kontroval další akcionář Richard Benýšek.

Témata:  Vladimír Růžička HC Slavia Praha soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy