Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Prague Pride se očekává 20 tisíc návštěvníků

Prague Pride
Prague Pride
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Šestý ročník Prague Pride začal 8. srpna a potrvá do neděle 14. srpna, přičemž jeho vyvrcholením bude sobotní duhový průvod. Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) očekává, že do Prahy přijede až 20 tisíc návštěvníků.

Festival přibližuje život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT). Loni se akce zúčastnilo asi 35.000 lidí. "Praha patří mezi nejpopulárnější destinace LGBT komunity, a to pro vysokou míru tolerance a širokou škálu specializovaných podniků," uvedla výkonná ředitelka AČCKA Kateřina Petříčková.

Podle průzkumu pořadatelů utrácejí zahraniční návštěvníci festivalu v průměru denně 3100 Kč na osobu. Gay turistům jsou na podporu jejich cestování k dispozici speciální mapy Prahy s kompletním seznamem pražských gay a gay-friendly barů, klubů, kaváren a restaurací v podobě mobilních aplikací ad.

"Pro cestovní ruch obecně platí, že LGBT klientela je velmi lukrativní, zajímá se o pobyty ve vyšších cenových relacích s vysokým standardem cestovních služeb a utrácí více než ostatní," sdělila Petříčková.

Hlavním tématem letos je láska, ale akce se bude věnovat rovněž několika tematickým oblastem, kterými jsou rodina, prevence AIDS a transgenderová problematika. Průvod, kterého v minulých letech účastnily tisíce lidí, letos uctí minutou ticha památku obětí červnového útoku v nočním klubu v Orlandu, kde útočník zastřelil 49 lidí, převážně homosexuálů.

Témata:  Prague Pride homosexuálové

Aktuálně se děje

20. května 2024 21:54

Litva: Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy