Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozor na lososa, varuje ministerstvo. Hrozí nákaza

Ministerstvo zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hlavní hygienička ČR varuje před konzumací potraviny Losos divoký uzený – kousky“, 100g, šarže L23012562/T4, s datem spotřeby 22. 7. 2016). Na svým stránkách to dnes uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Na základě podnětu spotřebitele na zdravotní potíže po konzumaci potraviny „Losos divoký uzený - kousky 100 g, datum spotřeby 22. 7. 2016", byl Hygienickou stanicí hlavního města Prahy proveden výkon státního zdravotního dozoru v prodejnách Albert na Václavském náměstí, Praha 1, a Supermarket Albert, Na Můstku 16, Praha 1.

V rámci výkonu státního zdravotního dozoru bylo zjištěno, že šarže L23012562/T4, s datem spotřeby 22. 7. 2016 již není k dispozici, a proto byl odebrán stejný výrobek šarže L23012562/T4 s datem spotřeby 11. 8. 2016. Prodávajícím je NEKTON – Vrňata s.r.o., K lesu 758/49.

Laboratorním vyšetřením byla potvrzena přítomnost Anisakis spp. Anisakis simplex. Jedná se o parazitického červa trávicího traktu mořských savců. Ten je pro člověka nebezpečný - larvy v tělní dutině či svalovině ryb jsou silným alergenem a člověkem pozřené živé larvy mohou proniknout skrze žaludeční stěnu do vnitřních orgánů.

O výskytu nebezpečného výrobku byly informovány věcně příslušné orgány státního dozoru k sídlu firmy a skladů prodávajícího oznámeného výrobku NEKTON - Vrňata s.r.o., - Krajská hygienická stanice Středočeského kraje, Krajská veterinární správa SVS Středočeského kraje a Městská veterinární správa SVS v Praze.

Podle serveru bezpecnostpotravin.cz lidé po pozření parazita onemocní anisakiózou, která se projeví prudkými bolestmi břicha, zvracením a nauzeou, nebo nemoc může proběhnout bezpříznakově. Symptomy se dostaví hodinu až dva týdny po konzumaci nedostatečně tepelně zpracované infikované ryby. Po třech týdnech od počátku onemocnění larvy většinou spontánně opustí zažívací trakt. Dospělí červi i larvy jsou citliví na vyšší i nízké teploty, proto jsou usmrceny buď při dostatečném tepelném zpracování rybího masa nebo při jeho zmrazení.

Témata:  potraviny Ministerstvo zdravotnictví zdraví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy