reklama

Vedle standardního uplácení níže postavených úředníků, celníků či policistů se hlavní kriminální organizace pokoušely ovlivnit legislativní proces nejen v místních samosprávách, ale i na vládní a parlamentní úrovni. Důležitým prvkem se stala také snaha prosadit se korupcí do významného policejního útvaru.

Mezi nejvýznamnější kriminální skupiny působící na českém území podle dokumentu dlouhodobě patří ruskojazyčné a asijské gangy.

Asijské kriminální gangy podle zprávy ukázaly silnou schopnost spolupráce v celém středoevropském prostoru. Zároveň jsou nadále schopné spolupracovat s domovskými regiony v Asii. Zločineckým gangům z Asie v tuzemsku dominují vietnamské skupiny. Podle dokumentu jsou velmi stabilní a mají mocenská centra, která vedou známé autority. Hlavní centrum mají v Praze a několik dalších v regionech.

Asijské gangy se podle výroční zprávy loni soustředily hlavně na trestnou činnost související s daněmi.

Balkánské gangy využívají Česko hlavně jako místo k praní špinavých peněz, které získaly výrobou a prodejem drog mimo tuzemsko. Ruskojazyčné gangy se podle zprávy nově zaměřují na nelegální získávání dokumentů pro pobyt v Evropské unii, po kterých vzrostla poptávka po vyhlášení sankcí unie vůči Rusku. Meziročně přibylo i násilných a majetkových deliktů páchaných kavkazskými etnickými skupinami.